Zbog ECB-a pali indeksi i na azijskim berzama

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale, dok se kurs evra kreće ispod nivoa od 1,22 dolara, jer je ulagače razočarala Evropska centralna banka koja juče nije donijela nove konkretne mjere za suzbijanje dužničke krize.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,2 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,1 odsto.

U Šangaju su, pak, blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1 odsto.

Nakon što su juče cijene akcija na evropskim i američkim berzama pale jer Evropska centralna banka nije donijela nove mjere za suzbijanje dužničke krize, pod pritiskom su jutros i azijska tržišta.

Ulagači su se nadali da će već na jučerašnjoj sjednici čelnici ECB-a pokrenuti program kupovine državnih obveznica Španije i Italije, kako bi se smanjili troškovi zaduživanja tih članica evrozone, no centralna je banka razočarala, prenose agencije.

Razočaranje je tim veće što je prije samo nedjelju dana predsjednik ECB-a Mario Dragi kazao da će učiniti sve što je potrebno kako bi sačuvao evro od kolapsa.

Dragi je juče kazao da je kupovina obveznica od strane ECB-a moguća opcija, no da bi vlasti članica evrozone morale prve preduzeti određene korake. Najavio je i da će ECB razmotriti uvođenje nestandardnih monetarnih mjera kako bi se podstakao rast privrede evrozone, kojem prijeti recesija.

„Dragi je podržao nadu ulagača da će ECB učiniti sve što može u okvirima ovlašćenja centralne banke i to je pozitivno. No, isto je tako podsjetio tržišta na ograničenost mjera kojima se centralna banka može boriti protiv dužničke krize, podsjetio je da monetarna politika i centralne banke nisu svemoguće”, kaže Kazuto Uchida, direktor u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

To je već drugi udarac tržištu u samo dva dana, jer ni američki Fed dan prije nije ispunio očekivanja ulagača. Doduše, oni se i dalje nadaju da će Fed dodatno olabaviti monetarnu politiku, a ECB preduzeti nešto na suzbijanju dužničke krize. No, te se akcije ne mogu očekivati prije septembra.

Na valutnim je tržištima, pak, evro pod pritiskom. Juče je, uoči sjednice ECB-a, kurs evropske valute preskočio i nivo od 1,24 dolara, no nakon što su čelnici centralni banke odgodili donošenje konkretnih mjera, naglo je pao ispod 1,22 dolara. Jutros se kreće oko 1,2180 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra skliznula je s jučerašnjih 96,10 na 95,25 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je kurs pao s jučerašnjih 78,50 na 78,20 jena.

Nakon što je juče potonula za 1,7 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku ojačala za 30-ak centi, na 87,50 dolara po barelu. (capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *