Srbi i Hrvati najveći pesimisti u regionu

Dodajte komentar

Više od polovine građana EU smatra da vrhunac ekonomske krize tek predstoji, a najveći pesimisti u regionu su Hrvati i Srbi, prenosi “Deutsche Welle” istraživanje evropskog javnog mnjenja Eurobarometra.

Građani Srbije su među najnezadovoljnijima svojim svakodnevnim životom koji vode – čak 63 posto, pri čemu su “rame uz rame” sa Portugalcima – 66 posto i Grcima, koji su u 68 posto slučajeva nezadovoljni svakodnevnim životom.

Među onima koji ekonomsku situaciju u svojoj zemlji vide kao lošu ima najviše Hrvata, čak 94 posto, tu je zatim 89 posto Srba i 86 posto Crnogoraca, dok evropski prosjek pesimista u pogledu nacionalnih ekonomija iznosi oko 70 posto.

Građani Hrvatske, prema istraživanju Eurobarometra, vode u regionu i po procentu onih koji smatraju da im je kvalitet života lošiji od prosjeka u EU, a za njima slijede Srbi, Makedonci i Crnogorci.

Nezaposlenost kao najveći problem u ovom trenutku vide, kako građani 27 zemalja EU, tako i građani šest zemalja kandidata za ulazak u Uniju.

U Evropskoj komisji kažu da su od zemalja Zapadnog Balkana upravo Hrvatska i Srbija “kao najintegrisanije” i najviše pogođene evropskom ekonomskom krizom.

Pored zabrinutosti zbog nezaposlenosti, građane i EU i Srbije brine opšta ekonomska situacija, kao i rast cijena, a tek posije toga slijedi zabrinutost oko zdravstvene zaštite, poreskog sistema i terorizma.

Analitičari ocjenjuju da su upravo privredni rast, kontrola penzija i plata i fiskalni javni dug ključni izazovi za region.

Peter Polajnar iz Direktorijata za proširenje Evropske komsije kaže da je izazov privrednog rasta prisutan i u EU i na Zapadnom Balkanu i da Evropska komisija preporučuje svima dva jednostavna ekonomska kriterijuma – makroekonomsku stabilnost i strukturne reforme.

Željko Bogetić iz Svjetske banke ističe da će nova vlada u Srbiji morati da izađe ne samo sa vjerodostojnom fiskalnom politikom, nego i da je primijeni u svom političkom ciklusu.

Građani Evrope ostaju pesimisti kada je riječ o njihovoj nacionalnoj, ali i evropskoj i svjetskoj ekonomiji, a njih 60 posto smatra da najgore tek predstoji.

Izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *