Hrvati mijenjaju eure u kune

Zbog objektivne zabrinutosti za sudbinu evra, sve više hrvatskih građana prebacuje štednju iz evra u kune, piše Tportal.hr.

To potvrđuje Hrvatska narodna banka, prema kojima štednja u kunama u ovoj godini bilježi visoke stope rasta, dok se devizni depoziti tope.

Štednja u kunama i oročeni depoziti u junu su nastavili da bilježe i visoke stope rasta tako da su na kraju mjeseca iznosili 41,7 milijardi kuna (5,8 milijardi evra) što je u odnosu na prošlu godinu rast od 10,3 odsto. Istovremeno, devizni depoziti pali su za 0,3 odsto na 144,8 milijardi (20 milijardi evra).

Iako devizni depoziti čine još uvijek 78 odsto ukupnih depozita, udio depozita u kunama postepeno se povećava.

Osim zabrinutosti za sudbinu evra, na povećanje štednje u kunama sigurno utiču i povoljnije kamatne stope. Prosječne kamatne stope na štednju u kunama veće su za tridesetak odsto od kamatnih stopa za depozite u evrima. Tako, na primjer, kamatne stope na oročene depozite u kunama na rok od jedan do 3 mjeseca iznose tri odsto, a za depozite u evrima, oko 2,3 odsto.

Što se tiče ukupnih bankarskih depozita oni su se u junu nastavili smanjivati. Na kraju mjeseca iznosili su 220,2 milijarde kuna, (oko 31 milijarde evra) što predstavlja smanjenje od 546 miliona kuna (80 miliona evra) odnosno 0,2 odsto na mjesečnom nivou. U odnosu na kraj 2011. ukupni depoziti smanjeni su za 2,1 milijardu kuna (300 miliona evra) odnosno 0,9 odsto.

Izvor: capital.ba

Check Also

Nemiri na Kavkazu “potopili” tursku liru

Nemiri na Kavkazu “potopili” su tursku liru, iz straha da će se Turska umiješati u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *