Evropa gubi još 500.000 radnih mjesta u autoindustriji?

Dodajte komentar

Napori Peugeot Citroena i Fiata da zaustave gubitke u evropskom poslovanju mogli bi rezultirati gubitkom 500 hiljada radnih mjesta jer se proizvođači automobila i dobavljači njihovih dijelova bore s evropskom dužničkom krizom, javlja Bloomberg.

Evropska autoindustrija, uključujući proizvođače komponenti poput SKF AB i Autoliv Inc., spremna je na smanjenje plata jer potražnja za automobilima pada petu godinu zaredom.

Privremenih radnika, koje je lako otpustiti, u ovoj industriji ima oko 1,5 miliona od ukupno 7 miliona zaposlenih, i oni bi podnijeli najveći teret krize, procjenjuje bivši predsjednik evropskog udruženja dobavljača dijelova za aute Lars Holmqvist.

U autoindustriji od 2007. već je izgubljeno oko 700 hiljada radnih mjesta, a nezaposlenost u eurozoni popela se na rekordnih 11,2%. Sa 17,8 miliona nezaposlenih potražnja za vozilima dodatno pada.

„S padom prodaje vozila postaje sve vidljivije da su nivoi proizvodnje i broja zaposlenih kod nekih proizvođača znatno iznad nivoa na kojima bi trebali biti“, kaže analitičar IHS Automotivea iz Londona Ian Fletcher.

Italijanski Fiat objavio je da obustavlja investiciju u matičnoj zemlji zbog pada potražnje i fokusirat će se na otpuštanja kako bi smanjili troškove. Najveće rezove zasad najavljuje Peugeot, drugi po veličini evropski proizvođač automobila. Planiraju otpustiti 14 hiljadaradnika i zatvoriti fabriku blizu Pariza.

No, otpuštanja velikih proizvođača tek su vrh sante leda, kaže Holmqvist, tumačeći da za svako radno mjesto izgubljeno kod njih – nestaje još pet radnih mjesta kod dobavljača. Prema njegovoj procjeni, do kraja godine samo će dobavljači ukinuti pola miliona radnih mjesta. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *