ECB će ubrzano štampati eure?

Dodajte komentar

Štampanje eura i njegovo ubrizgavanje bez povlačenja već prisutnog na tržištu može se očekivati u roku od mjesec dana. Do tada predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi mora slomiti otpor njemačke centralne banke, koja se tom scenariju oštro protivi, javlja HRT.

“Evropska centralna banka preplavit će tržišta novcem. Ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo vidjeti. Takvi potezi mogu voditi prema rastu inflacije”, izjavio je finansijski stručnjak Fidel Helmer.

Draghi je prošle sedmice izjavio da je spreman učiniti sve kako bi spasio euro. Do sada je Evropska centralna banka smanjila ključnu kamatnu stopu na rekordno nizak nivo od 0.75%, kupila oko 211 milijardi eura obveznica od problematičnih članica eurozone, snizila kriterijume za jamstva povrata duga svojih dužnika te kreditirala banke eurozone s bilion eura.

“Mario Draghi je satjeran u ćošak. Na njega se sada gleda kao na spasitelja cijele eurozone jer politički igrači ne reaguju onako brzo kako tržišta žele. Monetarna akcija vidi se kao najbrži način sprječavanja kolapsa”, poručio je ekonomski analitičar Michael Gayed.

Više naznaka o idućim potezima Evropske centralne banke bit će u četvrtak, kada se održava njen mjesečni sastanak. Sve analize upućuju na to da će septembar biti mjesec eskalacije krize.

Ekonomski pokazatelji članica eurozone sve su lošiji, a izvor dodatnog pritiska mogla bi postati i Njemačka. Ondje će 12. septembra ustavni sud odlučiti je li zakonito da ta zemlja stabilizacijskim mehanizmima eurozone trajno novčano pomaže finansijski problematičnim članicama. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *