Njemcima bolje bez eura

Većina Nijemaca smatra da bi njihovoj zemlji bilo bolje bez evra, pokazuju danas objavljeni rezultati nove ankete, u vrijeme kada je ministar ekonomije Filip Resler izrazio sumnju u ostanak Grčke u evrozoni.

Anketa lista „Bild am zontag“ pokazala je da 51 odsto Nijemaca vjeruje da bi najvećoj evropskoj ekonomiji bilo bolje izvan zone od 17 zemalja koje koriste evro. Dvadeset devet odsto je odgovorilo da bi zemlji bilo gore bez evra.

Istraživanje je takođe pokazalo da 71 odsto Nijemaca želi da Grčka napusti evrozonu ako ne može da ispuni svoja obećanja o štednji.

Ministar Resler izjavio je da postoje „značajne sumnje u vezi sa time da li Grča ispunjava obećane reforme“.

„Primjena reformi je nepotpuna. Još ne postoji funkcionalna poreska služba. Skoro ništa nije urađeno u vezi sa obećanom privatizacijom javne imovine. Ako Grčka ne ispuni svoje obaveze, neće više biti novca. Onda će Grčka biti nesolventna“, rekao je Resler ovom listu.

Prezadužena Grčka izložena je snažnom pritisku da provede strukturne reforme u zamjenu za dalje dobijanje finansijske pomoći, koja održava zemlju solventnom od 2010. godine.

Međunarodni revizori trenutno se nalaze u Atini i vrše procjenu o napretku reformi koje se smatraju ključnim za stabilizovanje zemlje.

Revizori će odlučiti da li Grčka treba da dobije sljedeću tranšu od 31,5 milijardi evra iz programa finansijske podrške.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble ponovio je stav Berlina da reforme moraju biti provedene do posljednjeg slova i da više nema prostora za ustupke Atini. (capital.ba)

Check Also

Nemiri na Kavkazu “potopili” tursku liru

Nemiri na Kavkazu “potopili” su tursku liru, iz straha da će se Turska umiješati u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *