“Kia kvoris” – luksuz plus visoka tehnologija

Dodajte komentar

Korporacija “Kia motors” je proizvela novu luksuznu limuzinu pod nazivom “kia kvoris” (Kia Quoris), čiji bezbednosni sistemi uključuje i radar, kamere i tehnologiju na dodir. Model se već prodaje u Južnoj Koreji pod imenom K9, dok će se na na ostalim tržištima pojaviti krajem godine, pod nazvvom “kvoris”, što je kombinacija engleskih reči “core” i “quality”‘, a znači kombinaciju čvrstoće, luksuza i visoke tehnologije.

Novi model predstavlja širok izbor novih tehnologija, kao što je aktivna bezbednost, što znači da vozilo pri željenoj brzini može održavati određenu sigurnu razdaljinu do vozila pozadi, a može se, ukoliko je to potrebno, i automatski zaustaviti.

Vozilo može uz pomoć zvuka, slikom ili vibriranjem upravljačkog obruča, upozoriti vozača na približavanje eventualne opasnosti. Limuzina ima izuzetne sposobnosti praćenja i uočavanja promena u saobraćaju, jer neprestano prima i obrađuje informacije potrebne za nesmetanu vožnju.

Po prvi put “Kia” je u vozilo ugradila napredni pametni radarski tempomat (ASCH), u desni deo prednjeg branika, a sistem neprestano prati put pred sobom, do maksimalne razdaljine od 174 metra.

Vozač može vrlo jednostavno upotrebom prekidača na upravljačkom obruču podesiti razdaljinu izborom jedne od četiti opcije (52, 40, 32 ili 25 metara kod brzine 90 km/h). Moguće je i automatsko zaustavljanje, a ako je ono kraće od tri sekunde, vožnja se i nastavlja uatomatski, dok kod dužeg vozač mora ručno upaliti motor.

Model raspolaže i sistemima za detekciju mrtvog ugla (BSD) i sistemom za upozoravanje kod promene vozne trake. Ako sistem proceni da bi se sudar mogao da se dogodi za manje od 4,5 sekundi, upozorenje u obliku trougla pojavljuje se na levom ili desnom bočnom ogledalu, i na ekranu na vetrobranskom staklu.

Ako se vozač uprkos tome ne odazove, sledi zvučno upozorenje, a u slučaju da vozač i dalje ne reaguje sledi vibriranje upravljačkog obruča.

Vozilo poseduje i sistem praćenja vozila kod parkiranja i manevrisanja koji nudi pregled do 360 stepeni u osam različitih načina gledanja, što se prikazuje na velikom ekranu. (MTS Mondo)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *