John Taylor tvrdi da je kriza s evrom tek počela

Dodajte komentar

John Taylor osnivač je i ugledni menadžer nezavisne kompanije specijalizovane za investicione strategije i ulaganja u novac, fiksni dohodak i robu. Za Bloomberg je iznio svoje, prilično zanimljivo, viđenje na cijelu situaciju u evrozoni. Taylor smatra da se Evropa trenutno bavi samo problemima vezanim za likvidnost, dok po strani ostaju problemi sa solventnošću i strukturalni problemi koji se moraju rješiti da bi se stvari preokrenule.

Da bi ilustrovao komplikovanu ekonomsku dinamiku u Evropi, Taylor se poslužio zanimljivom poređenjem. Njemačka, ističe, mora da shvati da svaki put kad prodaju jedan od svojih Mercedesa nekoj od zemalja južne Evrope, zapravo samo pozajmljuje njemački novac tim zemljama koje nikad neće platiti taj Mercedes. Ili će Njemačka jednostavno morati da otpiše taj Mercedes, jer im ovi za to nikada neće platiti, ili nisu ni trebali da prodaju automobil. Ipak, oni to nikada neće priznati, to je činjenica koja stoji, napominje Taylor.

Njemačka će se stoga, ako ne napiše ček, suočiti sa vrlo teškom recesijom jer im niko više neće kupovati Mercedese, budući da za to nemaju novca, niti će ih biti ako Nijemci ne napišu ček. Od toga se ne može pobjeći, smatra ovaj ugledni menadžer.

Već u prošlosti Taylor je upozoravao da bi Grci trebali da napuste evrozonu, ukoliko žele da spasu sopstvenu ekonomiju. Kada su ga upitali da li bi i Španci trebali da učine isto rekao je:

“Da, svi su na istom mjestu. Postoje mnogi načini kojima se može izmjeriti pogoršanje neke valute. Gledajući unatrag sve do 1974. godine, kada je Španija prešla na tržišnu ekonomiju, jasno se vidi da je valuta redovno depresirala svake godine za gotovo isti iznos. Nije važno da li je evro bio onde ili ne, naprosto su išli prema dole. Da bi ponovo mogli da djeluju zajedno, potrebna je devalvacija”, ističe Taylor.

Taylor je istakao i kako će umjesto evra radije kupiti američki dolar, iako je pesimističan i u pogledu rasta američke ekonomije, jer smatra da će ECB izdati više novca od FED-a što će na kraju uzrokovati smanjenje vrijednosti evropske valute. (Bloomberg, capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *