Berane i Kolašin najbolji za ulaganje

Dodajte komentar

Ukoliko bi se neki investitor odlučio da započne biznis, najviše bi mu se isplatilo da to uradi u Beranama i Kolašinu.

U ova dva grada, napravljene su tzv. biznis zone, koje potencijalnim korisnicima nude povoljnosti koje podrazumijevaju olakšice u dijelu plaćanja komunalnih ili drugih nadoknada, povoljnu cijenu zakupa ili kupovine, niže troškove administracije, ali i poreske olakšice, pišu Dnevne novine.

Odlukom o proglašenju dvije biznis zone, i to u Kolašinu, biznis zona “Bakovići”, kao i Beranama, biznis zona “Rudeš”, ova dva grada postala su mjesta odlična za započinjanje biznisa, pišu Dnevne novine.

“Korisnici zone mogu ostvariti olakšice i na državnom i na lokalnom nivou. Postojeće poreske olakšice na državnom nivou su oslobođenje od plaćanja poreza na dobit – novoosnovano pravno lice u privredno nedovoljno razvijenim opštinama koje obavlja proizvodnu djelatnost, oslobađa se plaćanja poreza na dobit za prve tri godine od početka obavljanja djelatnosti, na dobit ostvarenu obavljanjem djelatnosti u nedovoljno razvijenoj opštini”, objasnili su iz Ministarstva ekonomije.

Pored ovih povlastica, potencijalni korisnici biznis zona mogu računati na podršku Investiciono razvojnog fonda, koji je najavio posebnu kreditnu liniju za investitore koji iskažu spremnost da ulažu u biznis zone. Takođe, preduzeća u biznis zoni dobijaju subvenciju za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica, kao što su lica sa invaliditetom, lica preko 50 godina starosti, lica za čijim je radom prestala potreba, odnosno koja se nalaze na evidenciji Zavoda i dr.

A prednosti ulaganje u ovim biznis zonama, pored investitora, imala bi i država ali i građani. Došlo bi do novog zapošljavanja, uvođenja novih tehnologija i opreme, modernizacija i unapređenje, ali i industrijskog povezivanja.

Iz Ministarstva ekonomije najavili su i proglašenje biznis zone Nikšić, kao i prijestonice Cetinje, a u pripremi je i biznis zona Podgorica.

Biznis zone su oblik preduzetničke infrastrukture koji predstavlja građevinski uređen i komunalno opremljen prostor, a namijenjen je za usklađeno i plansko korišćenje za potrebe većeg broja preduzeća i preduzetnika, pri čemu planski i usklađen pristup omogućava zajedničko korišćenje prostora, komunalnih, administrativnih, finansijskih, tehničkih i drugih usluga, ostvarujući tako niže troškove poslovanja.

Unaprijed projektovana i realizovana biznis zona privlačna je za investitore industrijskih i njima srodnih preduzeća, jer se ne moraju brinuti o tome kako da dođu do prostora gdje su urbanističkim planovima takve zone predviđene.

Izvor: Dnevne novine, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *