Udruženje Interneta kao jedinstveni glas velikih internetskih kompanija

Dodajte komentar

Google, Facebook i druge online kompanije udružuju se kako bi u Washingtonu jednoglasno lobirali za svoja prava.

Internetski giganti Google, Amazon, eBay i Facebook formirat će organizaciju za lobiranje s drugim online kompanijama kako bi oblikovali politička i regulatorna pitanja u Washingtonu. 

Organizacija, pod nazivom Udruženje interneta, počet će s radom u septembru i djelovat će kao jedinstven glas velikih internetskih kompanija, kazao je njen predsjednik Michael Beckerman.

Beckerman je bivši savjetnik komisije američkog Predstavničkog doma za energiju i finansije.

Internetske kompanije u posljednje vrijeme lobirale su političare o pitanjima olakšavanja vizne politike kako bi zaposlili radnike iz inostranstva, piše Aljazeea Balkans.

Također, vodile su se diskusije o porezu, privatnosti i sigurnosti na internetu.

„Želimo da obrazujemo zakonodavce o utjecaju interneta u njihovim izbornim jedinicama“, kazao je Beckerman.

„U septembru ćemo početi s radom i objaviti koje su kompanije naši članovi, te predstaviti naše stavove o raznim temama.“

Google i Facebook u posljednje vrijeme odvajaju sve više novca za lobiranje u Washingtonu.

Milionske sume

Google, najpopularniji web pretraživač, povećao je potrošnju na federalno lobiranje za 90 posto, potrošivši 3,92 miliona dolara u drugom kvartalu kako bi lobirao Kongres, Bijelu kuću i razne federalne agencije, prema podacima regulatornih agencija.

Kompanija je lobirala zvaničnike u Federalnoj trgovinskoj komisiji, Federalnoj komisiji za komunikacije i Ministarstvu finansija SAD-a.

Facebook je povećao potrošnju na lobiranje za 200 posto u drugom kvartalu. Ova kompanija potrošila je 960.000 dolara na pitanja poput privatnosti na internetu i reformu imigracione politike.

Najveća društvena mreža na svijetu, koja ima 900 miliona korisnika, saopćila je da je lobirala zakonodavce o strukturi tržišta i trgovinom dionicama.

EBay je potrošio 400.600 dolara na lobiranje u drugom kvartalu, što je za 10 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Amazon je potrošio 690.000 u drugom kvartalu, blizu 25 posto više nego u istom periodu 2011, a teme lobiranja bile su  porez, privatnost i reklamiranje.

Izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *