Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 23.07.2012. – 27.07.2012.

Dodajte komentar

Trend stagnacije tržišta nastavljen je i proteklih pet trgovačkih dana dok su jedino blok transakcije u trgovanju akcijama Bambi-Banata (BMBI) donekle razbile berzansku monotoniju. Ukupan promet protekle sedmice iznosio je 21,3 miliona evra, i u velikoj meri se odnosio na tri blok transakcije ostvarene akcijama najvećeg domaćeg konditora. Indeks najlikvidnijih akcija Belex 15, drugu nedelju zaredom, zabeležio je lagani pad vrednosti od 0,13 odsto okončavši sedmicu na nivou od 433,7 poena.

Akcije – U tri velike blok transakcije protekle sedmice je isprometovano 32,3 odsto akcija požarevačkog konditora Bambi-Banat, a kako su ove promene predstavili čelnici Salforda, u pitanju je konsolidacija vlasništva unutar grupacije u cilju izlaska na strano finansijsko tržište. Prema njihovim rečima, Imlek (IMLK) će ubuduće biti krovna kompanija za domaća preduzeća kojima upravlja Salford, a kotacija ove mlekare na nekoj od stranih berzi mogla bi da se očekuje do kraja godine. Svi blok poslovi Bambija ostvareni su na nivou od 20.500 dinara koji odgovara tržišnoj kapitalizaciji najvećeg domaćeg konditora od 7,4 milijarde dinara (62,2 miliona evra).

Najprometnija hartija u redovnom trgovanju bilo je poljoprivredno dobro Maglić (MGLC) koje je zabeležilo promet od 48,1 milion dinara u transakciji u kojoj je isprometovano 12,2 odsto vlasništva ove kompanije. U pitanju je jedan od poslednjih koraka u krajnjoj konsolidaciji vlasništva ove kompanije kojom upravlja firma Anbo.

Od likvidnijih akcija najprometnija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 16,3 miliona dinara uz lagani rast vrednosti na nedeljnom nivou. Čelnici NIS-a su najavili da će u ponedeljak objaviti poslovne rezultate za prvih šest meseci što je povećalo interesovanje ulagača za hartije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi. U prvoj polovini prošle godine,  NIS je ostvario prihode od prodaje u visini od 83,1 milijardu dinara dok je neto dobit iznosila 21,4 milijarde dinara, u velikoj meri zahvaljujući pozitivnim kursnim razlikama.

Među najveće prošlonedeljne dobitnike svrstao se gornjomilanovački proizvođač posuđa i bojlera, Metalac (MTLC), koji se domogao nivoa od 1.700 dinara, prvi put od maja tekuće godine. Ova kompanija je lani ostvarila dobit od 406,8 miliona dinara, a akcionarima je isplaćena dividenda u bruto iznosu od 130 dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) takođe je imao uspešnu nedelju, okončavši je sa skokom od skoro osam procenata. Ukupan promet u trgovanu ovom akcijom iznosio je 5,8 miliona dinara. Najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) zabeležio je lagani rast vrednosti na 437 dinara uz promet od 4,2 miliona dinara, dok je Sojaprotein (SJPT) tavorio na nivoima neznatno ispod 500 dinara uz neveliki promet.

Bankarske akcije nisu privukle veću pažnju ulagača. Niška AIK banka (AIKB) objavila je duplo bolji rezultat u prvih šest meseci u odnosu na isti period 2011. godine što je pomoglo ovoj hartiji da osvoji nivo od 1.400 dinara. Beogradska Komercijalna banka (KMBN) postavila je novi neslavan rekord spustivši se tokom sedmice na novi istorijski minimum od 1.101 dinar. Ipak, ova najveća domaća banka pod kontrolom države nedelju je okončala na nivou od 1.182 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 0,3 miliona evra, a ubedljivo najprometnija serija bila je A2016 zahvaljujući velikoj transakciji početkom nedelje ostvarenoj uz prinos od 5,87 odsto. I ostale serije nosile su sličan nivo godišnje zarade osim serije A2013 koja je nosila prinos od oko pet procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija. Tromesečni zapisi nominalno vredni četiri milijarde dinara prodati su sa uspešnošću od skoro 90 odsto uz prinos od 12,7 odsto. Za dvogodišnjim državnim obveznicama nominovanim u evrima tražnja je bila daleko slabija. Prodata je tek petina ponuđene emisije za ukupno 12 miliona evra, a godišnja kamata ovih dužničkih hartija iznosi 6,2 odsto.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *