Daimler-Benz ostvario snažan rast prihoda

Njemački proizvođač automobila Daimler u drugom je kvartalu zabilježio oštar pad profita, uprkos rekordnoj prodaji svoje prestižne marke Mercedes, ukazavši na neizvjesne prognoze u vezi s preostalim dijelom godine.

Ta grupacija je u tri mjeseca zaključno sa junom ostvarila neto profit od 1,52 milijarde evra, za 11 odsto manje u odnosu na isti period lani, prenosi agencija AFP. Zarada prije oporezivanja je, kako se navodi u saopštenju, umanjena za 13 odsto, na 2,2 milijardi evra.

Izvršni direktor kompanije Dieter Zetsche je rekao da je grupacija pogođena “velikim troškovima”, ali da je ipak u drugom kvartalu “ostvarila značajan profit”.

“Ostvarili smo snažan rast prihoda”, rekao je on.

Kompanija je u tom kvartalu prodala 570.300 vozila, dok je prodaja kamiona porasla za 34 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine, prenose agencije.

Automobili marke “Mercedes-Benz” su takođe, u drugom kvartalu ostvarili rekordan rast prodaje, zahvaljujući rastu od četiri odsto, na 370.400 automobila. Kompanija je ukazala da ostaje pri svojim prognozama zarade za ovu godinu.

capital.ba

Check Also

Stellantis izlazi na berze

Spajanje kompanija Peugeot S.A. (PSA grupa) i Fiat Chrysler Automobiles N.V (FCA), koje vodi ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *