Raskid ugovora sa Rusima nemoguć bez arbitraže

Dodajte komentar

Raskid ugovora sa ruskim partnerom u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, kao jedan od ključnih zaključaka Skupštine u vezi sa tom fabrikom, nije moguće realizovati bez arbitražnog postupka, koji može trajati četiri i po godine, saopštio je danas ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, objasnio da arbitraža, koja se sastoji od pokretanja postupka i formiranja arbitražnog tribunala, u najboljem slučaju može trajati 12 mjeseci, a u najpesimističnijem i do četiri i po godine.

“Troškovi tog postupka mogu iznositi od 0,12 odsto do 0,9 odsto vrijednosti spora. Oni zavise od vrijednosti akcija preduzeća, ali i njegovih dugova, odnosno eventualnih zahtjeva ruskih partnera ili Vlade“, rekao je Kavarić prenosi MINA-business.

Članovima Odbora danas su predstavljeni podaci o o realizaciji parlamentarnih zaključaka povodom razmatranja ostvarivanja skupštinskih zaključaka u vezi sa donošenjem odluke o preuzimanju 22 miliona eura vrijednog duga KAP-a prema Dojče banci.

Pored toga Kavarić je na sjednici saopštio i da KAP ne može opstati ukoliko bude plaćao ekonomsku cijenu struje, već samo depresiranu, kao i da proizvodnja od 50 hiljada tona godišnje ne bi predstavljala problem, niti opasnost za Elektroprivredu EPCG.

Kavarić tvrdi i da Vlada svakodnevno radi na tome da se spriječi ili odloži eventualno aktiviranje državnih garancija datih KAP-u za kredite kod mađarske OTP i ruske VT banke.

“Iz OTP su nam potvrdili da do toga neće doći do jeseni, a radimo na tome da isto obećanje dobijemo i od VT banke“, kazao je Kavarić.

Članovi Odbora iz opozicionih partija ocijenili su, međutim, da Vlada nije u stanju da raskine ugovor sa ruskim partnerom u KAP-u, Centralnoevropskom aluminijskom kompanijom CEAC, kao i da izvještaji o realizaciji skupštinskih zaključaka predstavljaju samo puko zavaravanje građana.

Poslanik Socijalističke narodne partije SNP, Aleksandar Damjanović, rekao je da je pet mjeseci izgubljeno, a da se pri tom nije učinilo ništa na realizaciji zaključaka Skupštine, među kojima je raskid ugovora sa Rusima jedan od ključnih.

“Izgubili smo pet mjeseci. KAP se dodatno zadužio, a nijesmo ni blizu raskida ugovora, osim ako se sa nekim partnerom ne dogovori preuzimanje kompanije sa dugovima“, kazao je Damjanović.

On je podsjetio i da je KAP-u smanjeno snabdijevanje elektičnom energijom zbog neizmirenih dugova, dok je prošle godine produžen ugovor sa Glenkorom, koji je, kako tvrdi, „rak rana“ podgoričke fabrike.

Poslanik Socijaldemokratske partije SDP, Damir Šehović, smatra da je moglo i moralo bolje da se radi kada je u pitanju raskid ugovora sa CEAC-om, dok su iz Demokratske partije socijalista DPS ocijenili da je orjentacija Vlade ispravna.

Poslanik Pokreta za promjene PzP, Zarija Pejović, tvrdi da je suština cijele priče u vezi sa KAP-om prikrivanje stvarnog stanja, kako bi se CEAC-u omogućilo da kroz stečaj naplati svoja potraživanja.

On smatra i da bi ministar trebalo da podnese ostavku s obzirom da parlamentarni zakljućci nijesu realizovani, ali i da Skupština od njih odustane.

Vlada je, shodno zaključcima koje je Skupština usvojila 8. juna, dužna da svakih 15 dana informiše Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Komisiju za praćenje i kontrolu postupka privatizacije o realizaciji zaključaka.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *