Suspendovana trgovina dionicama najvećih italijanskih banaka

Dodajte komentar

Cijene dionica italijanskih banaka na milanskoj berzi u ponedjeljak su oštro pale zbog ojačalih bojazni u vezi dužničke krize u eurozoni, pri čemu je trgovanje dionicama najvećih italijanskih banaka UniCredita i Intese suspendovano jer su im cijene potonule više od pet posto, nadjačavši time pad cijena dionica u evropskom bankarskom sektoru.

Suspendovana je i trgovina dionicama treće najveće italijanske banke Monte dei Paschi di Siena, takođe zbog pada cijene za pet posto. Privremeno je obustavljena i trgovina dionicama tamošnjih banaka Banco Popolare i Mediobanca.

Razlog oštrom padu bankarskih dionica su ojačali strahovi ulagača u vezi dužničke krize u Španiji i Grčkoj, zbog čega su veće gubitke pretrpjele dionica banaka u Evropi, u prosjeku za 1,7 posto.

Ojačala je zabrinutost ulagača da će ipak možda biti potreban cjelokupan paket za spas Španije pa su prinosi na obveznice te prezadužene zemlje dosegli nove najviše nivoe od uvođenja jedinstvene evropske valute.

Rastu i prinosi na italijanske državne obveznice, takođe zbog golemih dugova te zemlje. Jutors su dosegnuli 6,38 posto, što je 24 bazna boda više nego u petak. Razlika između prinosa na 10-godišnje italijanske obveznice i onih na referentne njemačke obveznice dodatno je jutors tako povećana, dosegnuvši najviši nivo od prve polovine januara.

Ured italijanskog premijera Marija Montija odbacio je tokom vikenda medijske napise u tamošnjem listu Corriere della Sera u kojima se kaže da premijer razmišlja o prijevremenim izborima najesen te da su stranke koje podupiru njegovu tehnokratsku vladu isključile mogućnost povlačenja svoje podrške u parlamentu.

Monti i ministar ekonomije Vittorio Grilli nastoje uvjeriti dugoročne međunarodne ulagače da se vrate u Italiju kako bi zagarantovali stabilnost finansijskog tržišta te zemlje, piše, pak, u nedjelju italijanski list La Repubblica.

Deset italijanskih gradova s više od 50 hiljada stanovnika u opasnosti je od finansijskog kolapsa, uključujući Napulj i Palermo, objavila je u ponedjeljak italijanska La Stampa.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *