Građani i država radije rizikuju nego osiguravaju

Dodajte komentar

Osiguranje imovine, odnosno kuća, stanova, zgrada nijesu značajno povećale ni serije požara koji svake godine naročito u julu i avgustu haraju Crnom Gorom.

Za razliku od evropskih zemalja u Crnoj Gori ni građani ali ni država nijesu mnogo zainteresovani za ove polise. 

Razlozi se, kako piše Pobjeda, mogu tražiti u životnom standardu, nedostatku informacija ali i nemaru.

Predsjednik Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović upozorava da u Crnoj Gori nemamo veću obaveznost zaštite od požara.

“Kad je nedavno izgorio objekat na Cetinju pitao sam zašto nije osiguran od požara. Zašto sva državna imovina nije osigurna od požara ili poplava jer to nijesu preskupa osiguranja a štite državnu imovinu jasno je prethodne nedjelje“, upozorio Vujović prilikom analize stanja u oblasti osiguranja.

On je naj avio da će Agencija uz pomoć Ministarstva finansija i osiguravajućih kuća pokušati preko konferencije da edukuje građane.

I u osiguravajućim kućama, i pored rasta, takođe kažu da nijesu zadovoljni osiguranjem imovine odnosno kuća, stanova, objekata od požara, udara groma, eksplozija, oluja, grada, udar sopstvenog ili nepoznatog vozila u osigurani objekat, pad letjelice, manifestacije i demonstracije, poplave i bujice, izliva vode iz instalacija, klizanja tla i odronjavanja, sniježne lavine, provalne krađe i razbojništva, loma stakla, opasnosti od zemljotresa…

U Lovćen osiguranju Pobjedi su kazali da se građani iz raznih razloga i dalje teško odlučuju da dio svojih sredstava izdvoje za osiguranje svog domaćinstva.

“Misle na opasnosti tek kada se one dese kada je već kasno“, ocijenili su u Lovćen osiguranju dodajući daje za njih osiguranje kuća i stanova prioritet i da nastoje da svakom crnogorskom domaćinstvu ponude osiguranje stana/kuće i članova domaćinstva.

U UNIQA osiguranju za Pobjedu su saopštili da bilježe rast od 20 odsto u prvih šest mjeseci tekuće godine u odnosu na isti period 2011. ali da je Crna Gora dosta daleko od prosjeka u Evropi.

“Cijena osiguranja objekta zavisi od kvadrature, vrijednosti objekta, udaljenosti od grada, da li se u tom objektu stalno ili privremeno boravi… Uobičajena četvoročlna porodica u Crnoj Gori živi u stambenom objektu prosječne veličine 60 kvadrata. S obzirom na to da se kod osiguranja imovine uvijek uzima građevinska vrijednost objekta, odnosno vrijednost troška ponovnog vraćanja objekta u prvobitno stanje, uzimamo da stambeni objekat vrijedi od 400 do 800 eura po kvadratnom metru. Na taj način dolazimo do maksimalne građevinske vrijednosti stambenog objekta od 48.000 eura, koja je ujedno i suma osiguranja stambenog objekta i osnovica za obračun premije. Premijska stopa za kombinovano osiguranje nastanjenih kuća i stanova iznosi 2,2 promila, pa tako dolazimo do premije koju je potrebno platiti, a u ovom slučaju iznosi 105,60 eura za godinu. Ovo osiguranje pokriva uništenje ili oštećenje osiguranih stvari od raznih rizika“, kazala je marketing & PR manadžer Iva Vukotić.

I u drugim osiguravajućim kućama smatraju daje stanje u ovoj oblasti nezadovoljavajuće iako su u posljednje vrijeme promijenili banke koje za sve kolaterale, odnosno hipoteke traže polisu osiguranja.

Direktor prodaje Sava osiguranja Zoran Savić za Pobjedu kaže da cijena godišnjeg osiguranja za prosječnu stambenu jedinicu u ovoj osiguravajućoj kući iznosi manje od eura po kvadratnom metru.

U Agenciji za nadzor osiguranja i osiguravajućim kućama se nadaju da će se naporima svih učesnika na tržištu osiguranja i pro aktivnim marketinškim pristupom prominijeniti svijest i odnos prema sopstvenoj i državnoj imovini.

CdM.me/ Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *