Cijene barela nafte pale za 3 dolara

Dodajte komentar

Cijena nafte na tržištu u Londonu u ponedjeljak se oštro spustila prema 103 dolara za barel, jer su ulagači prodavali rizičnu imovinu i tražili utočište za kapital u sigurnijim oazama poput američkog dolara zbog straha da Španija neće moći izbjeći skupo spašavanje zemlje u cjelini.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu spustila se tako za 3,20 dolara, na 103,63 dolara. Ranije se nakratko spustila i na najniži nivo u danu od 102,95 dolara. Prošle nedjelje cijene nafte na londonskom su tržištu bile četvrtu uzastopnu sedmicu na dobitku. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 3,05 dolara, na 88,78 dolara.

Pad cijena nafte uslijedio je nakon što su pale cijene akcija i kurs evra zbog straha da bi Španija, četvrta najveća privreda evrozone, mogla biti primorana tražiti paket zajmova za spas zemlje u cjelini, nakon odobrene joj pomoći EU-a za spas posrnulog bankovnog sektora u iznosu do 100 milijardi evra. Strah da bi takva situacija mogla postati neizbježnom ojačao je nakon što su porasla očekivanja da bi se regija Mursia mogla priključiti Valensiji, koja je u petak kazala da će tražiti finansijsku pomoć od centralne vlade u Madridu.

“Postoje strahovi da bi to mogao biti početak domino efekta, koji bi u konačnici mogao dovesti da Španija krene stopama Grčke, Portugala i Irske i zatraži službenu pomoć za spas zemlje. Zasad je samo španski bankovni sistem tražio pomoć, no skok prinosa na španske obveznice upućuju na takav zaključak”, kazala je Carsten Fritsch, analitičarka za energetiku u banci Commerzbank u Frankfurtu.

Prinosi na 10-godišnje španske obveznice dostigli su danas najviše nivoe od uvođenja evra, te se kreću oko 7,45 odsto, nakon medijskih napisa preko vikenda da se približno šest regija sprema slijediti primjer pokrajine Valensije.

Dolar je ojačao prema korpi vodećih svjetskih valuta jer su ulagači izbjegavali evro i tražili sigurno utočište. Snažniji dolar pritišće robe čije su cijene iskazane u dolarima, budući da ih čini skupljima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj je internetskoj stranici u međuvremenu objavila da je prosječna cijena njene korpe nafte u petak iznosila 103,7 dolara za barel, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *