Ruska Sber banka most između Srbije i Istoka

Dodajte komentar

Ruska Sber banka namjerava da bude most za privrednu saradnju Srbije na jednoj i Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Kazahstana na drugoj strani, a finansiraće i srpski izvoz na rusko tržište, najavljuju iz ove najveće ruske banke.

Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika najveće ruske poslovne banke koja je kupila austrijsku Folks banku koja posluje i u Srbiji, kaže da se plan širenja na nova finansijska tržišta privodi kraju.

“Ne planiramo u skorije vrijeme kupovinu nove banke u Srbiji već se opredjeljujemo za organski rast. Sada smo krenuli u javnu kampanju i već u septembru će krenuti program za Srbiju. Ako govorimo da je ruskih investicija u Srbiji nedovoljno onda kažemo da je to prošlost”, rekao je Gorkov za RTS.

Mađarska filijala Sber banke planira da ove godine izdvoji 200 miliona evra za kredite namijenjene malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i projektima za energetsku efikasnost, a dio tog novca može doći i u Srbiju.

“Desetine eksperata rade na tome i od septembra će biti poznata i okvirna investiciona cifra. Postora ima u svim oblastima od poljoprivrede i energetike, do finansijskog sektora i povoljnijih kredita za stanovništvo”, istakao je Gorkov.

Ruski bankari smatraju i da će prema validnim prognozama tržište istočne Evrope i Srbije u narednih 10 godina rasti zadovoljavajućim tempom.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *