Pljušte žalbe zbog stare štednje

Dodajte komentar

Prvoj banci, zaključno sa jučerašnjim danom, predate su 254 žalbe štediša nekadašnje Dafiment i Jugoskandik banke, koji nijesu uspjeli da dođu do svog novca.

To je “Vijestima” kazala direktor korporativnih komunikacija u Prvoj banci Jelena Pavićević.

Iz druge banke uključene u isplatu novca štedišama CKB-a “Vijestima” još nije stigao odgovor koliko je predato žalbi građana.

Isplata devizne štednje na koju građani čekaju više od 20 godine počela je u utorak, a veliki broj štediša umjesto novca dobio je informacije da ih nema na spisku ili da oni “duguju” novac državi, odnosno, da su u minusu.

“Do 15 časova danas komisiji Ministarstva finansija predato je 228 žalbi iz Podgorice, 17 iz Bara, devet iz Nikšića, dok u Beranama, Kolašinu, Šavniku i Plužinama nije još predata nijedna”, kazala je Pavićević.

Četiri kategorije

Saopšteno je da se od ukupnog broja žalbi, na osnovu uzorka od 228 predatih u Podgorici, oko 10 odsto odnosi na klijente koji su u minusu, a oko 10 odsto nema u bazi.

Ostalih 80 odsto žalbi se odnose na zahtjeve gdje komisija nije mogla utvrditi pravo, uglavnom zbog nepouzdanih ili nedostajućih elemenata u dokumentaciji. Žalbe obuhvataju, prema informacijama “Vijesti”, i građane koji zbog ostavinskog postupka ne mogu doći do štednje.

“Postoje četiri kategorije građana, koji su imali oročene depozite kod Dafiment banke i Jugoskandika, koje je utvrdila komisija Ministarstva finansija i za tri su izdate potvrde. U četvrtoj su oni koji nisu blagovremeno predali zahtjev, ali će za njih najvjerovatnije do kraja godine objaviti novi rok”, istakla je Pavićević, dodajući da će svakih sedam dana Ministarstvu finansija prosljeđivati žalbe.

Ministarstvo finansija je objasnilo da ukoliko u potvrdama građana stoji negativni iznos ne postoji obaveza klijenta da vrati novac. Još se, međutim, ne zna hoće li dio građana ikad dobiti iznose na koje su računali.

Za isplatu deviznih depozita predviđeno je oko 10 miliona eura, od čega će se ove godine izdvojiti oko šest miliona. Obrađena su 5.552 zahtjeva, od čega je za 4.176 građana utvrđeno pravo na isplatu novca, za 427 da je iznos isplaćenog novca veći od glavnice, dok za 949 nije bilo moguće utvrditi iznos.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *