Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 16.07.2012. – 20.07.2012.

Dodajte komentar

Posle četiri sedmice laganih dobitaka, domaće tržište akcija je zabeležilo blagi minus mereno indeksom Belex 15 u potpunosti odslikavši letnju letargiju koja je otpočela i pre zvaničnog početka ovog godišnjeg doba. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 3,9 miliona evra, u velikoj meri zahvaljujući trgovanju samo dvema hartijama. Indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 izgubio je na vrednosti 0,7 odsto, spustivši se na nivo od 434,3 poena. Ova korpa najznačajnijih emitenata na Beogradskoj berzi beleži pad vrednosti od početka godine od nepunih 13 procenata.

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je zabeležio promet od 210,7 miliona dinara i to u najvećoj meri zahvaljujući trgovanju na početku nedelje kada je vlasnika promenilo 2,7 odsto akcija ovog najvećeg regionalnog prerađivača soje. U drugoj polovini sedmice registrovan je slabiji promet u trgovanju ovom akcijom pa se sa 530 dinara, cena na kraju nedelje spustila na 518 dinara. Uprkos ovoj negativnoj korekciji, Soja je na nedeljnom nivou dobila na vrednosti skoro šest procenata.

Tradicionalno najprometnija Naftna industrija Srbije (NIIS) protekle sedmice je zabeležila jedan od najlošijih nedeljnih prometa čemu je u velikoj meri kumovao nizak nivo investicione aktivnost u drugoj polovini nedelje. NIS je u sedmici izgubio na vrednosti tri procenta uz neveliki promet nakon što je u prvoj polovini meseca beležio kontinuirani uzlazni trend koji je rezultirao rastom preko nivoa od 630 dinara.

Ostale hartije iz realnog sektora nisu beležile velike promete. Najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) okončao je sedmicu na nivou od 430 dinara uz promet od 4,3 miliona dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je objavio da će dividenda iz prošlogodišnje dobiti biti isplaćena 25. jula, posle dužeg vremena stigao je nadomak nivoa od 400 dinara uz rast od 1,6 odsto. Akcije ove kompanije okončale su nedelju na 393 dinara što daje dividendni prinos ove hartije od 7,3 odsto.

Među bankarskim akcijama dominirala je niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila promet od 112,6 miliona dinara i to pre svega zahvaljujući trgovanju od petka kada je ostvareno gro prošlonedeljnog prometa. AIK je sedmicu okončao na nivou od 1.391 dinar što je neznatni pad u odnosu na nedelju dana ranije kada je takođe zabeležena velika transakcija u kojoj je zemunski holding Invej u potpunosti izašao iz vlasništva ove banke. Beogradska Komercijalna banka (KMBN) nastavila je da posrće pa je pala na novi istorijski minimum od 1.280 dinara, istina ponovo uz nevelike promete. Novi istorijski minimum od 1.700 dinara zabeležila je Univerzal banka (UNBN) uz dva miliona dinara prometa, dok ništa bolje nije prošla ni Privredna banka (PRBN) koja se spustila na 130 dinara – najniže otkada se akcijama ove banke trguje na Beogradskoj berzi.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,3 miliona evra, a najprometnija serija bila je A2015. Obveznica koja najpre dospeva na naplatu – A2013 nosila je prinos od 5,3 odsto, dok su se ostale serije približile ili, pak, dostigle granicu godišnje zarade od šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija, a nastavljen je trend veoma slabog interesovanja investitora, naročito kada su u pitanju hartije od vrednosti sa dužim rokom dospeća. Reotvaranje jednoipogodišnjih trezorskih nota nominalno vredno 7,5 milijardi dinara realizovano je sa uspešnošću od nepunih 12 procenata, dok je prinosna stopa iznosila 14,5 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *