Radnici „Bjelasice Rade” strahuju od klasičnog stečaja

Dodajte komentar

Radnici fabrike mineralne vode „Bjelasica Rada” protestovali su juče zbog uvođenja klasičnog stečaja.

Prema riječima predsjednice sindikalne organizacije Stanke Nišavić, 63 radnika ne znaju kakav će im sada biti status, pa su poslali dopise premijeru Igoru Lukšiću i većinskom vlasniku Veselinu Baroviću.

– Saznali smo da bi, nakon pet godina programiranog stečaja, krajem jula trebalo biti uveden klasični, što će značiti naš odlazak na Biro rada. Mnogo smo zabrinuti i tražimo od Eurofonda pismenu garanciju da će fabrika raditi – rekla je Nišavićeva i dodala da su dosad dobili samo usmena uvjeravanja Bojše Šotre da će fabrika raditi uvijek. Ona je istakla i da bi za opštinu i državu gašenje jedine fabrike mineralne vode bila šteta.

– Čekaćemo odgovore do ponedjeljka u fabrici, ali nećemo dozvoliti da je zatvore, a mi ostanemo bez posla. Po cijenu života branićemo naš posao, ako bude trebalo i vlastitim tijelima, ali nećemo dozvoliti da nas prevare – istakla je Nišavićeva, koja je ocijenila da fabrika može da pokriva petinu domaćeg tržišta.

Istakla je i da zaposleni nijesu primili junsku platu, te da doprinosi nijesu uplaćivani nekoliko godina.

Radnik Čedo Popović je kazao da će prekinuti proizvodnju, jer to ide na ruku vlasnicima.

– Nijesmo toliko naivni da radimo, a oni uzimaju pare i šalju nas na biro rada – kazao je Popović.

Vršilac dužnosti stečajnog upravnika Veselin Obradović kaže da nije dobio informaciju da je u „Radi” uveden klasičan stečaj.

– Očekujem da, nakon rješenja finansijke krize i dobijenog repromaterijala, već danas nastavimo proizvodnju, koja je bila prekinuta nekoliko dana. Trudimo se da plate budu redovne – rekao je Obradović i najavio da planiraju rad u tri smjene, zbog pojačane tražnje za mineralnom vodom na tržištu.

– Imamo rok da do naredne srijede proizvedemo 400.000 pakovanja od litar i po u plastičnoj ambalaži i 200.000 staklenki kisele vode od 0,25 litara – rekao je Obradović.

Radnike „Rade” juče je posjetio i Bogdan Krgović, predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva, dajući im punu podršku.

Protiv sam uvođenja klasičnog stečaja, jer on ostavlja radnike bez posla. Ali treba utvrditi zašto ni nakon pet godina programiranog stečaja fabrika nije izašla iz krize – rekao je Krgović, koji očekuje da će se državne institucije više uključiti u ovaj problem, jer se radi o jedinoj domaćoj fabrici mineralne vode.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *