Windows 8 dostupan od 26. oktobra

Nova verzija popularnog operativnog sistema kompanije “Microsoft”, Windows 8, biće dostupna od 26. oktobra ove godine.

Novi operativni sistem razlikovaće se od prethodnih, a namenjen je računarima, serverima i mobilnim uređajima.

Test verziju Windows-a 8 “Microsoft” je lansirao u septembru prošle godine, i neki su već mogli da se uvere da ona sadrži sve ono najbolje od svog prethodnika Windows-a 7. Istovremeno, poboljšane su i karakteristike u pogledu efikasnosti, sigurnosti, pouzdanosti i bezbednosti njegovog korišćenja.

Pored funkcionalnosti, Windows 8 donosi i brojna poboljšanja u dizajnu samog interfejsa, koji je specijalno dizajniran za uređaje za ekrane osetljive na dodir. Panelni interfejs i istovremena prilagodljivost mobilnim platformama neke su od ključnih tački na koje se “Microsoft” ovog puta oslanja.

Kompanija “Microsoft” je takođe najavila da će se u avgustu pojaviti i posebna RTM verzija operativnog sistema Windows 8. Ta verzija namenjena je proizvođačima hardvera, odnosno laptop i desktop računara, kako bi odmah mogli da prave uređaje sa novim operativnim sistemom.

Sa premijerom novog operativnog sistema, na tržištu će se pojaviti i brojni uređaji koji već imaju instaliran Windows 8.

Prethodnu verziju popularnog operativnog sistema, Windows 7, “Microsoft” je lansirao 2009. godine, nakon tri godine pauze koja je usledila posle neuspeha operativnog sistema Windows Vista. Windows Vista je bio veoma težak i nezgodan za korišćenje, jer je radio polako, pa mu je i nivo prodaje bio veoma nizak.

Prema statističkim analizama StatCounter-a u junu mesecu, Windows-a 7 po prvi put od njegovog pojavljivanja na tržištu bio je instaliran na 50 posto računara, a potom sledi Windows XP koji je instaliran na oko 30 posto računara.

Check Also

UNDP: Korona povećava ekstremno siromaštvo

Teški dugoročni efekti pandemije kovid-19 mogli bi da gurnu još 207 miliona ljudi u ekstremno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *