Vlada se zadužila još 100 miliona eura

Dodajte komentar

Potpisan je ugovor između Vlade Crne Gore, Kredit Svisa i Svjetske banke SB o kreditnom aranžmanu od 100 miliona eura, od čega je 60 miliona pokriveno garancijama SB.

Kako je nakon potpisivanja ugovora saopštio ministar finansija Milorad Katnić riječ je povoljnom kreditnom aranžmanu po kamatnoj stopi ispod šest odsto, sa rokom otplate od  sedam godina.

“Ovaj ugovor za Crnu Goru znači obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžeta. Na ovaj način smo obezbjedili oko 85 odsto ukupno potrebnih sredstava za finansiranje u ovoj godini. Sredstva od ovog kredita će biti upotrebljena za servisiranje tekućih obaveza, ali istovremeno i za finansiranje svih kapitalnih projekata i za gradnju fiskalne rezerve”, saopštio je Katnić.

On kaže da je sa ovim zaduženjem u prvih pola godine Vlada obezbjedila sredstva za čitavu 2012. i prve mjesece naredne godine.

Ponuda Svis kreditora je kako kaže bila najbolja od sve četiri pristigle.

“Nijesam srećan kad se zadužujemo, ali u ovim teškim vremenima krize ovakvo kreditno zaduženje je jako važno, kao i povjerenje finansijskih institucija”, poručio je Katnić.

I u Svetskoj banci kažu da je riječ o povoljnom zaduživanju te da će nastaviti da podržavaju crnogorski finansijski sistem.

“Dva su razloga za zadovoljstvo, Crna Gora je dobila značajana sredstva, po povoljnim uslovima. Druga stvar je poruka koja se šalje, a to je da Svjetska banka ima povjerenje u crnogorski finansijski sistem”, poručila je direktorka i regionalna koordinatorka Svjetske banke SB za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *