Srbija: Sve više žalbi na rad banaka

Dodajte komentar

Građani su Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije (NBS) od 1. januara do 13. jula ove godine uputili ukupno 1.973 prigovora, preuranjenih prigovora i pitanja, što je za 68,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Od tog broja se 918 odnosi samo na prigovore, što je za 56,7 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je rečeno Tanjugu u centralnoj banci, od ukupnog broja primljenih prigovora najveći broj se odnosi na rad banaka (86 posto) i to na kredite – 67,9 posto, tekuće račune – 13,4 posto i platne kartice – 10,8 posto.

Najčešći osnovi za prigovore korisnika bankarskih usluga odnosili su se na usklađivanje postojećih ugovora sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kamatnih stopa, zatim neblagovremeno obaveštavanje jemaca o postojanju neizmirenog dugovanja glavnog dužnika, odnosno njihovoj obavezi da izmire data dugovanja, kao i nemogućnost da se izvrši zamena jemaca.

Prigovori su se odnosili na poteškoće u otplati dugovanja po osnovu kredita, kreditnih kartica ili dozvoljenog prekoračenja, kao i nemogućnosti da se izvrši refinansiranje dugovanja, naročito kada se radi o potraživanjima banaka koja su indeksirana u švajcarskim francima, zatim na probleme pri prevremenoj otplati kredita. Takođe, prigovori su se odnosili i na obračun kamate na dug po kreditnoj kartici, kao i neobaveštavanje o uvođenju naknade za održavanje računa i naplaćivanju te naknade i kad na računu nema sredstava i/ili kad račun nije aktivan, piše Tanjug.

NBS je, zbog nepostupanja u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a u vezi sa usklađivanjem odredbi člana 54. stav 2. Zakona, donela rešenja o novčanom kažnjavanju dve banke u martu i aprilu tekuće godine, odnosno u prvom i drugom kvartalu 2012. godine.

Inače, davaoci finansijskih usluga su dužni da do dana primene zakona, ugovore koji su zaključeni do tog dana usklade na taj način da visina ugovorene promenljive, a neodredive nominalne kamatne stope, odnosno promenljivog neodredivog elementa te stope ne može biti veća od njihove visine u momentu zaključenja ugovora.

poslovnojutro.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *