Povrće i voće skuplje 32 i 17 odsto?

Dodajte komentar

Iako sramežljivo, a najčešće nikako ne priznaju povećanja cijena, građanima je odavno jasno da se za isti novac u odnosu na prošlu godinu može kupiti gotovo upola manje. Mada se u regionu i zvanično najavljuje novi rast cijena pojedinih artikala, kojih je Crna Gora veliki uvoznik, domaći trgovački lanci uvjeravaju da im nije najavljeno poskupljenje, te da ga ni neće biti.

Zvanična statistika međutim, potvrđuje da je došlo do rasta cijena i povrća 32 odsto i voća oko 17 odsto, ali i brojnih drugih namirnica, pišu Dnevne novine.

Uz mali eksperiment, upoređivanja fiskalnog računa iz istog perioda prošle sa ovom godinom lako je doći do zaključka da su cijene životnih namirnica znatno porasle. Taj porast, međutim, teško je precizno utvrditi, jer je u međuvremenu došlo do više manjih porasta osnovnih životnih namirnica poput mesa i ulja.

Trgovci rijetko ili nikako ne najavljuju poskupljenja, a kroz fiktivne akcijske prodaje skreće se pažnja sa realnog stanja. Poskupljenja registruje i zvanična statistika.

Prema podacima MONSTAT-a, u junu su cijene povrća i voća porasle za 32 odnosno 17 odsto. Rast cijena zabilježen je i kod kafe čaja i kakaoa za 15 odsto. Činjenice u domaćim prodavnicama još su dramatičnije, samo ulje i meso nedavno je poskupilo za pet odsto, dok ima artikala koji su poskupili i do trideset odsto. Najveći uzrok poskupljenja je zavisnost od uvoza sa stranih tržišta.

Nedavno poskupljenje životnih namirnica u Srbiji tako je uslovilo poskupljenja i u Crnoj Gori, problem je međutim veći jer su na srbijanskom tržištu, najavljena nova poskupljenja. Domaći uvoznici i distributeri mahom negiraju da će se ovo odraziti na naše tržište.

“Dobavljači svježeg mesa su u ranijem periodu povećali svoje cijene, tako da se od 22. juna primjenjuje cijenovnik sa cijenama koje su proporcionalno visočije u zavisnosti od povećanja nabavne cijene. Cijena ulja nije povećavana i za sada od naših dobavljača nemamo najava povećanja nabavne cijene, a kako na to ne možemo uticati, teško je predvidjeti da li će do skoka cijena doći u narednom periodu”, kazali su za Dnevne novine iz kompanije Voli.

U nevladinoj organizaciji koja se bavi ekonomskim monitoring i zaštitom potrošača ECOM nadaju se da će se cijene bar zadržati na sadašnjem nivou, jer kako kažu i sada su previsoke. Ono što najviše začuđuje je rast cijena voća i povrća, koje Crna Gora može da proizvodi. Proizvođači kažu da je rast uslovila opšte loša situacija, neplanska sadnja, kao i prirodne nepogode: zimi veliki snijeg koji je izazvao štete na plastenicima, a sada suša koja je oslabila rod.

“Lani je bila veća ponuda od potražnje, zato su cijene bile niže. Ove godine je takva situacija jedino sa mladim krompirom i paprikom, dok ostale kulture bilježe stabilnu cijenu”, kazao je za Dnevne novine Malič Čunmuljaj, poljoprivrednik iz Malesije.

Izvor: portalanalitika.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *