Kinezi obišli Rudnik uglja i Termoelektranu Pljevlja

Dodajte komentar

Tim eksperata kineske kompanije China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd  posjetio je danas Pljevlja, Rudnik uglja i Termoelektranu, kao i Maoče, u cilju upoznavanje sa osnovnim tehničko – eksploatacionim performansama terena i njihovim specifičnostima.

Iz Ministastva ekonomije je saopšteno da je ekspertski tim kompanije China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd dolaskom u Crnu Goru iskazao spremnost da se što prije počne operativni proces realizacije projekta, kroz prikupljanje podataka za izradu Studije opravdanosti kao i Projektnog predloga, u smislu tehničke dokumentacije i planiranja, što će biti osnova za dalje pregovore Vlade Crne Gore i kineske kompanije.

Vlada Crne Gore i EPCG je definisala parametre projekta nakon čega će eksperti kineske kompanije strukturirati projekat. U slučaju win-win opcije, o prijedlogu projekta i  njegovoj konkretnoj formi, izjasniće se Skupština Crne Gore.

Projekat razvoja termoenergetskih potencijala Crne Gore je projekat koje je Ministarstvo ekonomije promovisalo u okviru kineskog državnog programa “12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope” za koji je previđen fond od 10 milijardi dolara.

Fond kineskog državnog programa “12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope”od 10 milijardi dolara će se koristiti za finansiranje projekta u oblasti infrastrukture, visokih i inovativnih tehnologija, kao i zelene ekonomije.

“Osnova za boravak tima eksperata jedne od vodećih internacionalnih kompanija za razvoj termoenergetskih kapaciteta u Pljevljima je Memorandum o razumijevanju za izradu projektnog predloga TE Maoče kao i projekta izgradnje II bloka termoelektrane, koji je usaglašen sa Ministarstvom ekonomije”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Izvor: cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *