Suđenje za aferu Telekom počinje 8. avgusta

Dodajte komentar

Suđenje trojici bivših direktora Mađar Telekoma pored okružnim sudom u Njujorku počinje 8. avgusta, saopštio je juče Danu američki advokat Majkl Konig, koji zastupa optuženog Tamaša Marvaia.

Pred sudom u Njujorku američka Komisija za hartije od vrijednosti SEC podnijela je krajem decembra prošle godine tužbu protiv Marvaia, Eleka Štrauba i Andraša Baloga, optuženih, između ostalog, da su najmanje dvojici crnogorskih vladinih funkcionera i sestri jednog od zvaničnika koja se bavi advokaturom platili 7,4 miliona eura mita.

Advokat Majkl Konig je u telefonskoj izjavi za Dan saopštio da će pred sudom u Njujorku 8. avgusta početi proces po tužbi Komisije za hartije od vrijednosti SEC.

“To će, kako sada stvari stoje, biti pripremno ročište i neće se dogoditi ništa suštinsko. Tada će biti poznato više detalja o daljem toku postupka“, rekao je Majkl Konig, partner u advokatskoj kancelariji Grinberg Traurig LLP, ne želeći da komentariše tužbu koju je protiv njegovog klijenta podnio SEC.

On je kazao i da, osim pripremnog ročišta, nema drugih novosti, te da nema saznanja da su prema trojici optuženih preduzimane bilo kakve druge pravne mjere.

SEC je u tužbi koja je podnijeta 29. decembra 2011. godine okrivila Marvaia, Štrauba i Baloga za koruptivne radnje tokom privatizacije telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori. Istraga o korupciji u procesu privatizacije telekoma u Crnoj Gori i Makedoniji trajala je šest godina. Dojče Telekom i Mađar Telekom, koji se kotiraju na Njujorškoj berzi, pristali su na vansudsko poravnanje sa američkim ministarstvom pravde i isplatu 95,2 miliona dolara. SEC je na dan kada je objavljeno poravnanje podnijela tužbu protiv trojice direktora.

Američka istraga je pokazala da su u Podgorici korumpirani najmanje dvojica zvaničnika i „advokat, sestra najvišeg zvaničnika crnogorske vlade”.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *