Jun: Mjesečna inflacija 0,5%, godišnja 4,4%

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u junu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,5%, dok je godišnja iznosila 4,4%, podaci su koje je danas saopštio Monstat.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja; voća; odjeće; novina i časopisa; kafe, čaja i kakaoa.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (+4,8%); Odjeća i obuća (+1,4%); Ostali proizvodi i usluge (+1,2%); Hrana i bezalkoholna pića (+1,1%); dok je pad cijena zabilježen u grupama: Prevoz (-3,1%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,4%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,2%); Zdravlje (-0,2%); Rekreacija i kultura (-0,1%). Cijene proizvoda i usluga u grupama: Alkoholna pića i duvan, Komunikacije, Obrazovanje su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u junu zabilježene su u grupama: Hoteli i restorani (+10,0%); Alkoholna pića i duvan (+8,8%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga godiv (+8,5%); Hrana i bezalkoholna pića (+7,2%); Odjeća i obuća (+2,2%); Zdravlje (+2,0%); Komunikacije (+1,0%); Prevoz (+0,1%); dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Rekreacija i kultura (-0,7%); Ostali proizvodi i usluge (-0,6%); Obrazovanje (-0,2%).

Autor/Izvor: bankar.me/MONSTAT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *