Hiljade milijardi dolara štete od bankarskih skandala?!

Dodajte komentar

Bankarski skandali i mahinacije podrivaju povjerenje investitora u SAD i Velikoj Britaniji.

Američki Kongres istražuje ulogu koju su vladini regulatori možda igrali u bankarskom skandalu “Libor”, odnosno mešetarenju sa ključnim globalnim kamatnim stopama. Ova afera i drugi finansijski skandali podrivaju povjerenje investitora i pokreću zahtjeve da državna regulacija bude efikasnija – navode eksperti.

Kako prenose ostvrski mediji, britanska vlada je prošlog mjeseca počela saslušanja u vezi sa “Liborom”, ili predloženom londonskom međubankarskom kamatom.

Banka “Barkliz”, jedna od 18 banaka koje učestvuju u određivanju brojnih globalnih kamata, platila je kaznu veću od 450 miliona dolara za namještanje ključne kamatne stope – najšire korišćene svjetske odrednice za kratkoročne kredite.

Hilari Kramer, koja istražuje finansijske prevare, kaže da su slučaj „Libor“ i prevarantska investiciona šema finansijera Bernija Medofa, kao i finansijska kriza koja je počela 2008, podrili povjerenje investitora u cio sistem.

Investicioni skandali, koji postaju sve globalniji i u kojima učestvju banke koje su suviše velike da propadnu, predstavljaju brojne primjere prikrivene ili otvorene prevare ili operacija koje ne idu u prilog investitorima.

“Barkliz” je priznao prekršaj, ali navodi da su regulatori u Engleskoj banci i njujorškim federalnim rezervama odobrili njihove kamatne stope.

Piter Kardilo, glavni tržišni ekonomista u firmi “Rokvel global kepital”, kaže da se finansijski skandali događaju zbog neodgovarajuće primjene pravila.

Mnogi stanovnici u Bruklinu, u Njujorku, tvrde da su izgubili novac i posao zbog korupcije u finansijskom sistemu – navodi i Glas Amerike.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *