Dr. Propast: Iduće nas godine očekuje ‘savršena oluja’

Dodajte komentar

Ekonomista Nouriel Roubini i dalje stoji pri procjeni da će iduće godine svijet zahvatiti ‘savršena oluja’, jer će privrede širom svijeta ili usporiti ili potpuno zastati, dok geopolitički rizici i dalje rastu, a dužnička se kriza u evrozoni produbljuje.

Roubini, profesor na Univerzitetu u New Yorku, poznat i kao “Dr. Propast” jer je predvidio finansijsku krizu 2008. godine, istako je pet faktora koji bi mogli ugroziti svjetsku privredu.

To su pogoršanje dužničke krize u Evropi, povećanja poreza i smanjenje potrošnje u SAD-u, što bi moglo odvesti najveću svjetsku privredu u recesiju, oštro usporavanje rasta kineske privrede, dalje usporavanje tržišta u nastajanju i vojni sukob sa Iranom.

“Iduće će godine limenka postati prevelika da bi je samo šutnuli nogom niz ulicu… a onda slijedi globalna ‘savršena oluja’”, rekao je Roubini u televizijskom intervjuu za agenciju Reuters.

Roubinijeva mračna projekcija 2013. godine nije nova, no dobija na težini jer usporavanje rasta najvećih privreda i evropska dužnička kriza izazivaju turbulencije na finansijskim tržištima. Roubini ove godine očekuje stagnaciju cijena američkih akcija, dok bi iduće godine mogle oštro pasti, a Fed neće moći puno učiniti da bi to zaustavio.

“Moglo bi doći do blagog uspona cijena akcija ove godine, jer bi investitore moglo ohrabriti dalje kvantitativno popuštanje monetarne politike Feda, no ako privreda slabi, to će pritisnuti zarade kompanija prema dolje”, rekao je Roubini.

Roubini smatra da bi Fed mogao biti prisiljen na nekonvencionalne opcije u vođenju monetarne politike, s obzirom da podsticajni efekti talasa kvantitativnog popuštanja – štampanja novca kako bi se kupovale državne obveznice – s vremenom jenjavaju.

Nekonvencionalne politike, prema Roubiniju, mogu uključivati “ciljanje prinosa na 10-godišnje američke obveznice na 1 odsto, vođenje politike kreditnog popuštanja radije nego kvantitativnog, ciljanje nominalnog BDP-a, ciljanje cjenovnih nivoa i puno drugih stvari koje su više ezoterične. Na kraju, ako sve pođe po zlu, oni bi (Fed) čak mogli kupovati akcije”, zaključio je Roubini.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *