Čelnik HSBC-a dao ostavku tokom saslušanja

Dodajte komentar

Jedan od čelnika HSBC Holdingsa, David Bagley, izjavio je tokom saslušanja u američkom Senatu da će odstupiti s dužnosti zbog optužbi da je ta britanska banka omogućila teroristima, narko kartelima i kriminalcima pristup američkom finansijskom tržištu, jer nije spriječila pranje novca, javlja Bloomberg.

Bagley je bio među najmanje šest čelnika te banke koji su svjedočili u Senatu, koji je objavio izvještaj na 335 stranica u kojem se opisuju propusti najveće evropske banke u protekloj deceniji. HSBC je omogućila narko kartelima da peru novac u Meksiku, poslovala s firmama povezanima s terorizmom i prekršila američke sankcije prema Iranu, piše u tom izvještaju.

“Razmišljajući o strukturalnoj transformaciji banke, preporučio sam našoj grupaciji da je sada vrijeme za mene i za banku da neko drugi preuzme moju funkciju”, rekao je Bagley. “Sarađivat ću s Upravom banke kako bi prenos te važne funkcije bio što lakše obavljen.”

Predsjednica i izvršna direktorica HSBC Bank USA, Irene Dorner, izvinila se zbog ponašanja i rekla da joj je zbog svega jako žao.

Dorner se izvinila “zbog činjenice da HSBC nije opravdao očekivanja regulatora, naših klijenata, naših zaposlenih i sveopšte javnosti”, piše BBC.

Dodala je i da se jako trudila promijeniti stavove u banci iz HSBC-a su rekli i da kao posljedica istrage zatvaraju 20.000 računa na Kajmanskim ostrvima.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *