Wall Street: S&P 500 pao u sedam od posljednjih osam dana

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, već sedmi dan u posljednjih osam, jer neočekivani pad prodaje u trgovini na malo ukazuje na slabljenje potrošnje Amerikanaca i usporavanje rasta ekonomije.

Dow Jones indeks oslabio je 49 bodova, ili 0,39 posto, na 12.727 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 1.353 boda, a Nasdaq indeks 0,40 posto, 2.896 bodova.

U junu je u SAD-u promet u trgovini na malo pao 0,5 posto, dok su analitičari očekivali blagi rast. To je već treći mjesec zaredom kako potrošnja slabi, što nije zabilježeno još od recesije 2008. godine i predstavlja još jednu naznaku slabljenja oporavka američke ekonomije.

„Pad prodaje na malo treći mjesec zaredom prilično zabrinjava, pa će analitičari morati smanjiti procjene o bruto domaćem proizvodu. S obzirom na to, tržište se čak i dobro drži”, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

S&P 500 indeks pao je u sedam od posljednjih osam dana, no uprkos  slabim makroekonomskim pokazateljima, ipak je 7 posto viši u odnosu na najniži nivo iz juna.

To se zahvaljuje, kažu analitičari, nešto boljim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i banaka nego što su se ulagači plašili.

Zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i jakog dolara, mnoge kompanije smanjile su posljednjih dana svoje procjene prihoda i zarada u proteklom tromjesečju. Tako je odnos između negativnih i pozitivnih procjena dosegao 3,3 naprema 1, što je, prema podacima Thomson Reutersa, najslabiji odnos još od 2008. godine.

No, niska očekivanja otvaraju prostor za rast cijena dionica čak i kada poslovni rezultati nisu impresivni. Tako je juče cijena dionica Citigroupa porasla za 0,6 posto, zahvaljujući nešto boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, i to premda je dobit treće po veličini američke banke za 12 posto niža nego u istom lanjskom razdoblju.

Giri Cheruki, direktor u fondu OakBrook Investments, kaže da se na tržištu trenutano vodi rat između boljih poslovnih rezultata nego što se očekivalo u finansijskom sektoru i slabih makroekonomskih pokazatelja.

„Idućih sedmica tržište će više pokretati kvartalni poslovni izvještaji nego makroekonomske brojke, no niz upozorenja kompanija o slabosti poslovnog okruženja mogao bi značiti da nam predstoji razočaravajuća sezona poslovnih rezultata”, kaže Cheruki.

Tim više što je juče i Međunarodni monetarni fond potvrdio da se rast globalne ekonomije usporava. U najnovijim prognozama MMF je ostavio procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini nepromijenjenu na 3,5 posto, no smanjio je procjenu rasta za iduću godinu s 4,1 na 3,9 posto.

S obzirom na slabe makroekonomske podatke i neimpresivne kvartalne poslovne rezultate kompanija i banaka, ulagačima preostaje samo nada u dodatno labavljenje monetarne politike kako bi se podstaknuo rast ekonomije.

Stoga nestrpljivo očekuju izvještaj predsjednika Feda Bena Bernanke u Kongresu u utorak i srijedu. Nadaju se da će u osvrtu na ekonomsku situaciju signalizirati i mogućnost pokretanja novog, trećeg kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno povećanja likvidnosti na finansijskim tržištima putem otkupa državnih obveznica.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo samo oko 5,06 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,85 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 5.662 boda, a pariški CAC 0,03 posto, na 3.179 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,13 posto, na 6.565 bodova.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *