Prva banka isplaćuje štediše Dafimenta i Jugoskandika

Dodajte komentar

Vlasnici deviznih depozita i sredstava položenih kod Dafiment banke i Jugoskandika, koji imaju prebivalište na teritoriji opština Podgorica, Nikšić, Bar, Plužine, Šavnik, Berane i Kolašin, od sjutra mogu podizati novac na šalterima Prve banke.

Vlasnici deviznih depozita treba da se obrate Prvoj banci ukoliko su podnijeli zahtjev za isplatu deviznih sredstava, u zakonom predviđenom roku, od 4. aprila 2008. godine do 4. aprila 2009.

Deviznim sredstvima se, po zakonu, smatraju neisplaćeni depoziti, smanjeni za iznose obračunatih kamata i obavljenih isplata (kada je u pitanju Dafiment banka ) i deviznih sredstava (kada je u pitanju Jugoskandik).

” Ovom isplatom je obuhvaćen kumulativni iznos sredstava za isplatu, predviđen u periodu do 2012. godine, a preostala sredstva će se isplaćivati u ratama, do 2017”, saopšteno je iz Prve banke.

U Podgorici će se, kako je precizirano, isplata obavljati na šalteru Prve banke na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog 141, u Nikšiću u ulici Radoja Dakića 2, u Baru u ulici Maršala Tita 42, kao i na šalterima Prve banke u Plužinama, Šavniku, Beranama i Kolašinu.

Zaposleni u banci, nadležni za ovaj dio posla, deponentu uručuju potvrdu i izvještaj o visini prava na isplatu deviznih sredstava, koju je utvrdila nadležna Komisija Ministarstva finansija. U potvrdi, odnosno izvještaju, naveden je broj pod kojim je Ministarstvo finansija izdalo potvrdu, ime i prezime deponenta, adresa, jedinstveni matični broj deponenta, broj ugovora, iznos neisplaćenih deviznih sredstava u originalnoj valuti i visina prava na isplatu deponenta, iskazanu u eurima.

” Visina prava je utvrđena na osnovu podnesenog zahtjeva i dostupne dokumentacije. Potvrda je potpisana i ovjerena pečatom ovlašćenog lica Ministarstva finansija”, kazali su iz Prve banke.

Svojeručnim potpisom, korisnik preuzima potvrdu o utvrđenom pravu i time stiče uslov za isplatu na šalteru, koju obavlja šalterski službenik.

Utvrđeno pravo na potvrdi može biti i negativno, odnosno račun može biti “u minusu”, što znači da je korisnik podigao više sredstava i nema prava na isplatu.

Ukoliko je utvrđeno pravo nula, to ukazuje na nepotpunost zahtjeva, za šta se može podnijeti prigovor, koji će banka proslijediti nadležnom ministarstvu.

Još jedna prilika svima koji nisu podnijeli zahtjev na vrijeme

Korisnici, koji nijesu blagovremeno predali zahtjeve, dobiće mogućnost da naknadnog podnošenja dokumentacije, do kraja kalendarske godine.

Ukoliko je pravo na isplatu deviznih sredstava naslijeđeno, primjenjuju se zakonski propisi, pa je u tom slučaju važno da deponentov naslijednik, ponese pravosnažno rješenje o ostavinskom postupku, uz istovremeno prisustvo i potpis svih naslijednika, prilikom preuzimanja potvrde i isplate.

Takođe, banka konvertuje devizna sredstva u obveznice, koje je emitovala Vlada i koje su registrovane kod Centralne depozitarne agencije (CDA) i obavlja njihovu isplatu. Banke će deponentu deviznih sredstava, radi konverzije u obveznice, izdati potvrdu o konverziji deviznih sredstava u obveznice Crne Gore, u koje se konvertuje njihov depozit. U potvrdi su navedeni lični podaci vlasnika deviznih sredstava, jedinstveni matični broj, adresa i drugi podaci potrebni za izdavanje potvrde.

Prilikom isplate obveznica, deponent podnosi banci na uvid neku od identifikacionih isprava. Isplata obveznice konvertovanih deviznih sredstava, obavlja se svakog radnog dana, od ponedeljka do petka, na isplatnim mjestima.

Korisnik će imati mogućnost prodaje obveznica i naplate, prije isteka posljednje rate.

“Isplaćivanje ovih sredstava nije ograničeno rokom, tako da klijenti ne moraju žuriti u banku”, poručili su iz Prve banke.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *