Luka Bar značajna za razvoj energetike

Dodajte komentar

Luka Bar raspolaže potencijalima koji mogu biti iskorišteni za razvoj energetike, izgradnju naftnih terminala, terminala za gas, i to je nešto što nas veoma interesuje između ostalog zato što pokrećemo projekte istraživanja nafte i gasa, kazao je premijer Igor Lukšić nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana  Ilhamom Alijevim.

Podsjećamo da Lukšić danas i sjutra boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu.

“S druge strane, želimo da učestvujemo u regionalnim projektima snabdijevanja gasom odnosno diverzifikacije energetskih izvora i u tom smislu Azerbejdžan i Turska su već potpisali Ugovor koji podrazumijeva mogućnost da jedan krak gasovoda prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i td, prema Zapadnoj Evropi“, kazao je Lukšić.

On je ocijenio da je veoma zanimljiva ideja da se uspostavi direktna avio linija ili makar čarter linija između Crne Gore i Azerbejdžana tokom ljetnjih mjeseci, zato što Crna Gora postaje zanimljiva turistička destinacija za stanovnike Azerbejdžana.

“Pored ovih koje imaju za ambiciju razvoj energetskog sektora i turizma, dakle konketnih industrija, ono o čemu smo takođe razgovarali jeste mogućnost da se dogovori projekat koji bi bio u funkciji unapređenja putne infrastrukture na našem primorju. U tom kontekstu ćemo nastaviti razgovore sa njihovom vladom, Ministarstvom za ekonomski razvoj i tražiti najpovoljniju formu kako bi neka od iskustava iz regiona preslikali za nešto što je najpotrebnije, rekao bih putnu infrastrukturu u Crnoj Gori. Tako da, sve u svemu, mislim da imamo dosta mogućnosti i čini mi se široko otvorena vrata da neke od tih mogućnosti i koristimo“, ocijenio je Lukšić.

Crnogorski premijer je posebno naglasio da je investicija Sokara u Crnoj Gori poruka da je Azerbejdžan, šaljući najrenomiraniju, najvažniju njihovu državnu kompaniju, poslao zapravo poruku  i privatnim kompanijama iz Azerbejdžna da budu zainteresovane za ulaganja u Crnu Goru.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *