ECB ubrzo kontroliše evropske banke

Evropska centralna banka bi, ukoliko to bude potrebno, mogla da preuzme na sebe nadzor posrnulog bankarskog sistema evrozone, i to veoma brzo, što predstavlja ključan dio aktuelnih reformi, izjavio je guverner Centralne banke Francuske, Kristijan Noaje.

Prema njegovim riječima, “Ta institucija ima kredibilitet i ona može brzo da počne da sprovodi nadzor”.
“Samo nam je potreban plan za sveukupan nadzor banaka u zoni evra. Kad bi taj plan bio spreman danas, on bi mogao da bude primjenjen već sutra”, rekao je Noaje.

Na samitu Evropske unije održanom krajem juna su se lideri tog bloka dogovorili da će osnovati novi centralizovani bankarski regulatorni organ, koji će nadgledati restrukturiranje i dokapitalizaciju banaka.

Taj novi regulatorni organ bi pružao direktnu pomoć bankama, umjesto kao dosad vladama, čime bi bio izbjegnut problem povećanja već ionako velike zaduženosti država.

Detalji tog sistema, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine, tek treba da budu dogovoreni, ali većina članica EU preferira da se novog zadatka prihvati ECB, umjesto da bude osnovan potpuno novi regulatorni organ.

Izvor: capital.ba

Check Also

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *