Reuters: Ubijaju li banke opet povjerenje?

Dodajte komentar

Skandal s liborom tek je najveća u nizu nedavnih afera u finansijskom sektoru, zbog kojih se povećava bijes javnosti prema bankama, a pada povjerenje ulagača.

Nakon najgore finansijske krize još od Velike depresije uvedene su nove regulativne mjere i strože interne kontrole u najvećim svjetskim bankama, kako bi se povratilo povjerenje u finansijski sistem. No, nedavne vijesti natjerale su neke top ulagače i stratege da se upitaju je li uopšte ostvaren napredak u tom smjeru, piše u analizi Reutersa.

Stravične priče uključuju sve dublji skandal oko libora, ogromne gubitke JP Morgana zbog ulaganja u loše kredite i mogući pokušaj prikrivanja te skandal s prevarom u trgovanju terminskim ugovorima PFGBesta iz Iowe, čiji se osnivač pokušao ubiti, nakon što je ostavio poruku razotkrivajući 20-godišnju prevaru.

Ako se tome doda traljav Facebookov IPO te insajderski skandal koji je doveo do presuda protiv menadžera hedge fondova – slika nije nimalo lijepa.

Pad povjerenja ulagača

Znakove pada povjerenja ulagača nije teško primijetiti.

Za mnoge ulagače ove vijesti stvorile su percepciju da u ovakvom sistemu mogu izgubiti novac jer oni koji mogu manipulisati kamatama ili cijenama dionica ili pak imaju povlašćene informacije – ostvaruju veliku prednost.

U najgorim slučajevima, poput MF Globala ili PFGBesta, to znači da im neko može isprazniti račun i uzeti novac.

Pokret Occupy Wall Street pokazao je koliko je nepovjerenje građana u banke, ali i u vlast koja nema snage zaustaviti malverzacije i pohlepu. Skandal s liborom opet pokazuje da su vlasti s obje strane Atlantika godinama znale da nešto ‘smrdi’, ali su učinili jako malo da to poprave, zbog čega se povećava bijes javnosti prema bankama.

Iako se nedostatak povjerenje ne može uvijek vidjeti u dnevnom trgovanju, pokazuje se na druge načine. Investitori tako nerado kupuju imovinu višeg pa čak i umjerenog rizika te ‘parkiraju’ novac u američki trezor ili drugdje po jako niskim kamatama. Novčana sredstva u velikim kompanijama ostaju pak na vrlo visokim nivoima. Izvlači se novac iz američkih investicijskih fondova, a povećavaju se uplate u obvezničke fondove.

Na korporativnoj strani, nakon Facebooka odloženo je ili otkazano niz inicijalnih javnih ponuda. Tehnički problemi Nasdaqa nisu bili jedini problem, već i skandal s privilegovanim informacijama o smanjenju previđanja zarade i prihoda, koje su proslijeđene samo odabranim klijentima.

Libor – šteta će se tek vidjeti

No, najgori po povjerenje ipak je skandal s liborom. Pod istragom je više od deset banaka u Evropi, Japanu i SAD-u pod sumnjom da su manipulisale liborom, koji služi za određivanje kamata za mnoge transakcije i ugovore, utičući na kamate na hipotekarne stambene kredite, studentske kredite i kreditne kartice.

Nakon što je britanski Barclays pristao platiti 453 miliona dolara kazne, a troje direktora su podnijeli ostavke, očekuje se da će i druge banke pristati na nagodbu s vlastima ili se naći pred sudom. Pojedinci bi mogli završiti i u zatvoru.

Predviđa se i da bi banke u postupcima nakon tužbi oštećenih klijenata godinama mogle isplaćivati odštete, mjereno u bilionima dolara.

Zašto bi onda ulagači bili optimistični i osjećali se sigurnima?

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *