Posao iz snova, 7,500 dolara za godišnji na kojem ne smijete misliti na posao

Izvršni direktor jedne američke tehnološke kompanije svojim radnicima nudi 7,5 hiljada dolara da odu na “plaćeni, plaćeni dopust”, pod uslovom da za to vrijeme uopšte ne misle na posao, prenosi američki ABC news.

Bart Lorang, “možda najbolji šef na svijetu” i izvršni direktor firme FullContact API iz Denvera, smatra kako je na izrazito konkurentnom IT tržištu važno svoje zaposlene “držati zadovoljnima i svježima”. Zato im nudi 7,5 hiljada dolara kako bi otišli na pravi plaćeni dopust. No, postoje neka pravila. 

“Kao prvo, da bi dobili novac moraju zaista otići na odmor”, pojašnjava Lorang. “Kao drugo, moraju se posve isključiti iz posla, što znači da nema telefoniranja, slanja e-mailova, niti twittanja – nema apsolutno nikakvog rada”.

Dok i on sam priznaje da mu je teško držati se vlastitih pravila, njegovi zaposleni su presrećni što je firma spremna podmiriti račun za njihov odmor. “To je zaista pravi odmor za mozak. Vratiš se posve svjež i obnovljen i s većim uzbuđenjem pristupaš onome na čemu si radio prije nego si otišao”, kaže radnik  komapnije Robbie Jack.

Tehnološke su kompanije otprije poznate po ekstravagantnim paketima koje nude zaposlenima. Tako, primjera radi, Google nudi zdravstvenu zaštitu na radnom mjestu i plaća studiranje, dok radnici Facebooka dobijaju 4000 dolara za novorođeno dijete. Za sve one opčinjene idejom da im kompanija plati odmor iz snova, dobra je vijest da Lorang u idućih šest mjeseci planira da zaposli 12 novih ljudi.

Autor/Izvor: bankar.me/biznis.ba

Check Also

Keš, kartice ili krediti – koji je najbolji izbor za upravljanje ličnim finansijama?

Širom svijeta keš polako odlazi u istoriju. U pojedinim zemljama, najpijre skandinavskim, već se radi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *