MMF snizio prognoze rasta za globalnu ekonomiju

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je snizio svoje prognoze rasta za globalnu ekonomiju, i to na 3,5 odsto u 2012. i 3,9 odsto u 2013. godini, pokazuju danas objavljene, revidirane Svjetske ekonomske prognoze (WEO).

U ranijim prognozama WEO, objavljenim u aprilu, MMF je prognozirao rast od 3,6 odsto u ovoj i 4,1 odsto u 2012. godini.

U MMF-u napominju da je globalni oporavak u posljednja tri mjeseca pokazao dodatne znakove slabosti, te ističu da je pogoršana situacija na finansijskim i tržištima dugova u perifernim članicama evrozone, kao i da je rast u čitavom nizu najvećih tržišnih privreda u nastajanju bio slabiji od očekivanog, prenose agnecije.

Među razlozima zbog kojih je ipak najnovija prognoza globalnog rasta tek blago snižena izdvajaju nešto bolji od očekivanog desezonirani rast globalne privrede u prvom tromjesečju od 3,6 odsto na godišnjem nivou.
Revidirane stope rasta zasnivaju se na dvije važne pretpostavke, tumače u MMF-u. Prva pretpostavka je da će političari preduzeti dodatne mjere koje će omogućiti postepeno ublažavanje finansijskih prilika u perifernim državama evrozone, a druga, da će najnovije mjere ublažavanja u tržišnim privredama u nastajanju dobiti na zamahu.
U najnovijim projekcijama MMF ipak upozorava na i dalje velike rizike za snižavanje ovih slabijih globalnih prognozi, usljed zakašnjelih ili nedostatnih ekonomskih mjera.

Izdvajaju najnovije mjere donesene na samitu Evropske unije krajem juna, ocjenjujući ih koracima u pravome smjeru. Poručuju ipak da najnovije pogoršanje situacije na tržištima državnih dugova naglašava da pravovremena primjena tih mjera, zajedno s budućim napretkom na uspostavljanju bankarske i fiskalne unije, mora biti prioritet.
Za Sjedinjene Američke Države prognoze rasta snižene su za 0,1 odstotni bod. U 2012. gopdini se tako očekuje rast američkog BDP-a od dva odsto, nakon čega bi u 2013. godini trebao blago ubrzati, na 2,3 odsto. Za 17-članu evrozonu potvrđena je aprilska prognoza za ovu godinu, kada se očekuje pad aktivnosti od 0,3 odsto. Za 2013. godinu prognoza rasta snižena je na 0,7 odsto, s ranije procijenjenih 0,9 odsto. Za regiju srednje i istočne Evrope aprilska prognoza rasta za ovu godinu je potvrđena i iznosi 1,9 odsto, dok je za iduću godinu snižena za 0,1 odstotni bod, na 2,8 odsto.

MMF je snizio i prognoze rasta svjetske trgovine pa tako ove godine očekuje rast svjetske trgovine za 3,8 odsto, nasuprot u aprilu očekivanog rasta od 4,1 odsto. U 2013. godini se očekuje da će svjetska trgovina porasti za 5,1 odsto, dok je u aprilskim prognozama očekivan rast od 5,6 odsto.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *