MergerMarket: Sberbank najveći preuzimalac u Srednjoj i Istočnoj Evropi

U prvih šest mjeseci sklopljeno je 245 poslova preuzimanja i spajanja vrijednih 25,4 milijardi eura. To je pad od 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani u broju transakcija i smanjenje od 48,2 posto u vrijednosti.

U Srednjoj i Istočnoj Evropi u prvih šest mjeseci ove godine sklopljeno je 245 poslova preuzimanja i spajanja vrijednih 25,4 milijardi eura, podaci su istraživačke kuće MergerMarket.

To je pad od 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani u broju transakcija i smanjenje od 48,2 posto u vrijednosti. Drugi kvartal je, s 47 manje transkacija u odnosu na prvi kvartal, za 35,2 posto povećao svoj rezultat u vrijednosti poslova (s 10,8 milijardi na 14,6 milijardi eura).

Strane investicije u regiju u prvoj polovici ove godine pale su 67,7 posto u vrijednosti, na 7,4 milijardi eura. Drugi kvartal je bio peti uzastopni kvartal pada vrijednosti stranih investicija, s tek 3,4 milijarde eura ulaganja, što je najmanje od drugoga kvartala 2010.

Sektor telekomunikacija, medija i tehnologije (TMT) bio je najaktivniji u preuzimanjima i spajanjima i na njega je otpalo 28,8 posto vrijednosti svih transakcija. Druga je finansijska industrija, koja je ostvarila 19 posto vrijednosti svih poslova. Industrija i hemikalije bile su najveći sektor po volumenu, odnosno broju transakcija (20 posto), a slijedi ih TMT (17,1 posto).

Najveća transakcija u ovom dijelu Evrope je bila Sberbankovo preuzimanje turske banke Denizbank u vrijednosti 2,8 milijardi eura. Ruski Sberbank tom je akvizicijom, nakon što je prethodno kupio austrijski Volksbank, čime je ušao i na hrvatsko tržište, snažno iskoračio u inostranstvo. Budući da je, osim na toj transakciji gdje je bio preuzimalac, Sberbank radio na još četiri od top deset transakcija, zaslužio je i titulu najvećega finansijskog savjetnika i po broju i po vrijednosti transakcija. U vrijednosti to je iznosilo 9,9 milijardi eura za 16 transakcija.

I kod pravnih savjetnika prvo mjesto u obje kategorije drži White&Case. On je u prvoj polovini godine radio na 10 transakcija vrijednih 5,9 milijardi eura. Prema podacima MergerMarketa u Srednjoj i Istočnoj Evropi i u Hrvatskoj u zadnje dvije godine raste broj transakcija, ali se smanjuje njihova vrijednost.

seebiz.eu

Check Also

Hoće li korona virus ubiti gotovinu

Prije četiri godine, Kenneth Rogoff, bivši prvi ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), počeo je snažnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *