MergerMarket: Sberbank najveći preuzimalac u Srednjoj i Istočnoj Evropi

Dodajte komentar

U prvih šest mjeseci sklopljeno je 245 poslova preuzimanja i spajanja vrijednih 25,4 milijardi eura. To je pad od 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani u broju transakcija i smanjenje od 48,2 posto u vrijednosti.

U Srednjoj i Istočnoj Evropi u prvih šest mjeseci ove godine sklopljeno je 245 poslova preuzimanja i spajanja vrijednih 25,4 milijardi eura, podaci su istraživačke kuće MergerMarket.

To je pad od 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani u broju transakcija i smanjenje od 48,2 posto u vrijednosti. Drugi kvartal je, s 47 manje transkacija u odnosu na prvi kvartal, za 35,2 posto povećao svoj rezultat u vrijednosti poslova (s 10,8 milijardi na 14,6 milijardi eura).

Strane investicije u regiju u prvoj polovici ove godine pale su 67,7 posto u vrijednosti, na 7,4 milijardi eura. Drugi kvartal je bio peti uzastopni kvartal pada vrijednosti stranih investicija, s tek 3,4 milijarde eura ulaganja, što je najmanje od drugoga kvartala 2010.

Sektor telekomunikacija, medija i tehnologije (TMT) bio je najaktivniji u preuzimanjima i spajanjima i na njega je otpalo 28,8 posto vrijednosti svih transakcija. Druga je finansijska industrija, koja je ostvarila 19 posto vrijednosti svih poslova. Industrija i hemikalije bile su najveći sektor po volumenu, odnosno broju transakcija (20 posto), a slijedi ih TMT (17,1 posto).

Najveća transakcija u ovom dijelu Evrope je bila Sberbankovo preuzimanje turske banke Denizbank u vrijednosti 2,8 milijardi eura. Ruski Sberbank tom je akvizicijom, nakon što je prethodno kupio austrijski Volksbank, čime je ušao i na hrvatsko tržište, snažno iskoračio u inostranstvo. Budući da je, osim na toj transakciji gdje je bio preuzimalac, Sberbank radio na još četiri od top deset transakcija, zaslužio je i titulu najvećega finansijskog savjetnika i po broju i po vrijednosti transakcija. U vrijednosti to je iznosilo 9,9 milijardi eura za 16 transakcija.

I kod pravnih savjetnika prvo mjesto u obje kategorije drži White&Case. On je u prvoj polovini godine radio na 10 transakcija vrijednih 5,9 milijardi eura. Prema podacima MergerMarketa u Srednjoj i Istočnoj Evropi i u Hrvatskoj u zadnje dvije godine raste broj transakcija, ali se smanjuje njihova vrijednost.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *