Dugovi Montenegro erlajnza tri puta veći od prihoda

Dodajte komentar

Dugovi nacionalnog avioprevoznika skoro su tri puta veći od prihoda a veliko učešće pozajmljenih izvora u finansijskoj strukturi i pad nivo aktivnosti, usklovljen globalnom ekonomskom krizom, neki su od razloga zbog kojih se Montenegro erlajnz našao u ozbiljnim finansijskim problemima, pišu Dnevne novine.

U ekonomskoj analizi Dnevnih novina se navodi da se, zbog loše finansijske situacije i nemogućnosti da od sopstvenih sredstava finansira obaveze, Montenegro erlajnz se u protekle dvije godine zadućio čak za 28 miliona eura!U strukturi poslovanja dominiraju pozajmljeni prihodi koji čine 85 odsto ukupnih izvora finansiranja. Kompanija Montenegro erlajnz teško možđe da vrati tolike dugove, prevashodno zbog toga  što analiza poslovanja ukazuje da se svaki euro dugova pokriven sa svcega 37 odsto prihoda.

Dnevne novine citiraju i dio analize koju je u Planu restrukturiranjaMontenegro erlajnza predložiloMinistarstvo pomorstva i saobraćaja i ukojem se izričito navodi kako je „opšti racio likvidnosti u 2011. godine ukazuje da je svakie uro kratkoročnih obaveza pokriven sa 0,37 eura obrtnih sredstava. Zato je Montenegro erlajnz u posljednje dvije godine podigao čak pet kredita  i zadužio se sa dodatnih 28 miliona eura. Osim tereta dugova, Montenegro erlajnz ima i 75 radnika (Od ukupno 483) koji nijesu obauhvaćini planom reorganizacije ovog preduzeća.

Zbog svih ovih problema, Vlada Crne Gore planira da rekosntruiše kompanijuMontenegro erlajnz što bi državu dodatno koštalo nekih 36 miliona eura, uključujući i dug koji je otpisan oprotekle godine.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *