Slovenija: Provaljena bankarska tajna – objavljen spisak NLB-ovih dužnika

Dubinski pregled poslovanja Nove ljubljanske banke pokazao je da su kritični plasmani banke dosegli gotovo 1,5 milijardi eura. To je potvrdio i slovenački ministar finansija Janez Šušteršič, pišu slovenački mediji.

Slovenačka POP TV objavila je i spisak najvećih problematičnih dužnika: Zvon Ena (126 mil. eura), Energoplan (95 mil. eura), Vegrad (85 mil. eura), SCT (84 mil. eura), Primorje (72 mil. eura), GPG (55 mil. eura), Viator & Vektor (51 mil. eura), Sarajevska pivara (40 mil. eura), Invej (39 mil. eura), Cestno podjetje (36 mil. eura), Konstruktor (32 mil. eura), Kraški Zidar (23 mil. eura), Merkur (23 mil. eura) i Istrabenz (20 mil. eura). Na spisku koji je objavila POP TV nema Pivovarne Laško.

Dubinski pregled obavilo je društvo European Resolution Capital Fund u saradnji s revizorima Deloitta, platila ga je banka, a naručili su ga vlasnici.

Većinu spomenutih potraživanja NLB će teško naplatiti. Ta potraživanja mogla bi se izdvojiti u takozvanu “lošu banku”, o čijem se osnivanju u Sloveniji već neko vrijeme govori.

Objava liste dužnika podigle je na noge vođstvo najveće slovenačke banke. Riječ je o podacima iz povjerljivog izvještaja, koje je dostavljeno samo ministrima, a prema neslužbenim informacijama banka smatra da joj je otkrivanjem bankarske tajne i podataka o klijentima nanesena nepopravljiva šteta.

Podaci su POP TV dostavljeni protivzakonito, a televizija ih je protivzakonito objavila. Zbog toga će NLB podnijeti kaznenu prijavu. Slovenački poslovni list Finance, pozivajući se na svoje izvore, navodi da podaci nisu konačni i da su interpretirani izvan konteksta.

Svi koji su bili povezani s podacima dubinskog pregleda morali su potpisati “non-disclosure agreement”, izjavu o čuvanju poslovne tajne. No, podaci su ipak iscurili.

Finance navode da je podatke, osim uprave NLB-a, primio i državni skeretar ministarstva finansija Dejan Krušec.

Ministar Šušteršič je djelimične rezultate dubinskog pregleda, koji još nije završen jer je u toku pravni pregled poslovanja, dostavio ministrima koji su glasno tražili da vlada bude upoznata s detaljnim rezultatima pregleda te o pojedinačnim dužnicima.

Preko koga su podaci iscurili u javnost pokazat će istraga.

Finance u komentaru navode da uloga novinara nije čuvati poslovne tajne, nego izvještavati o stvarima koje su u interesu javnosti. “Podaci o lošim plasmanima NLB-a i ko su dužnici u apsolutnom su interesu slovenačkih poreskih obveznika, koji su za sanaciju najveće državne banke platili do sada gotovo dvije milijarde eura”, zaključuje list.

banka.hr

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *