Kinezi zainteresovani za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja

Drugi blok termoelektrane Pljevlja trebalo bi da grade kineske kompanije. Projekat je zamišljen kao zajednički poduhvat dvije države, a koštao bi 330 miliona evra.

Ta se investicija odnosi se na gradnju drugog bloka i proširenje kapaciteta Rudnika uglja, saznaje crnogorski Dan iz više izvora.

To je 190 miliona više nego što je predvidela vladina Strategija razvoja energetike do 2025. godine, kojom je gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima bila predviđena do kraja naredne godine.

Plan iz Strategije ne bi bio poštovan ni u ovom slučaju, jer je planirano da izgradnja drugog bloka traje dvije i po do tri godine, odnosno da bude završen do 2016. godine. Izrada studije izvodljivosti ovog projekta je u toku i trebalo bi da bude završena u septembru, najkasnije početkom oktobra.

Zadatak studije izvodljivosti je i da na ovaj način sagleda odnose države i A2A kao partnera u EPCG i Rudniku uglja, u svetlu ulaska države Kine u projekat izgradnje drugog bloka termoelektrane.

Do sada su figurirale dvije opcije pripajanje pljevaljskog rudnika EPCG i izdvajanje Termoelektrane i Rudnika iz EPCG i, uz preuzimanje duga KAP-a od 42 miliona evra, prelazak u vlasništvo države.

Za uzvrat, udio A2A u ostatku EPCG trebalo bi da bude povećan za četiri odsto na 47,7 procenata, a državni smanjen na 51 odsto.

U Crnoj Gori već tri decenije nije izgrađen nijedan novi energetski objekat. Posljednji je bio upravo prvi blok termoelektrane.

DAN

Check Also

Koronavirus značajno oborio cijene nafte

Cijena sirove nafte tipa Brent (referentna za evropsko tržište) jučer je bila na nivou 56,6 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *