Svijet ulaže u Indiju

Dodajte komentar

Uprkos krizi u svijetu, broj stranih direktnih investicija u Indiji porastao je za 31 odsto na ukupno 27,5 milijardi dolara u periodu januar-decembar 2011.

Priliv SDI u istom periodu 2010. iznosio je 21 milijardu dolara.
Prema podacima Sekretarijata za industrijsku politiku i promociju, najveći dio SDI, čak 20 odsto usmjeren je ka uslužnim djelatnostima, zatim slijede oblast telekomunikacija, građevinska industrija i industrija nekretnina, kao i energetika.
Mauricijus, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Holandija, Japan, Njemacka i Ujedinjeni Arapski emirati (UAE) su najveći investitori u Indiji.

Mumbaj, finansijsko središte Indije, privukao je čak 40 odsto od ukupne sume SDI, a prate ga glavni grad Nju Delhi, te središte telekomunikacione industrije Bangalor i Ahmedabad.

Priliv SDI u finansijskoj godini 2010-2011. (od 1. aprila do 31. marta) bio je 19,42 milijarde dolara, pad u odnosu na 25,83 milijarde iz finansijske 2009-2010.

Zvanični izvori tvrde da je liberalizacija investicione politike vlade Indije poslala pozitivne signale u svijet.

Neke od izmjenjenih normi uključuju i mogućnost investiranja u 100 odsto vlasništvo u „single brand” maloprodaju (prodaja jedne robe po svim prodavnicama), kao i relaksiranje normi koje se odnose na spoljna komercijalna zaduživanja.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *