Pristali da isplate šest milijardi dolara

Dodajte komentar

Kartičarske kuće Viza (Visa) i MasterKard (MasterCard) i neke velike banke pristali su da isplate nizu trgovinskih lanaca u Sjedinjenim Američkim Državama šest milijardi USD kako bi vansudskim putem regulisali tužbu za navodno dogovaranje provizija.

Sudski postupak je pokrenut još 2005. kada su velike američke trgovinske kuće Kroger, Sejfvej i Volgrin podnijele tužbu protiv Vize, MasterKarda i niza banaka koje izdaju platne kartice i uzimaju proviziju od prodavnica za prihvatanje kreditnih i debitnih kartica kupaca pri plaćanju roba i usluga.

Trgovine na malo su optužile pomenute kartičarske kuće i banke za dogovorno povećanje nivoa tih provizija, prenosi Tanjug.

Prema uslovima vansudskog poravnanja koje su advokati ocijenili kao najveći sporazum protiv kartela u istoriji SAD, operateri elektronskih kartica su se obavezali da snize provizije tokom perioda od osam mjeseci.

Sporazum predstavlja veliku pobjedu za trgovinske lance koji se već odavno žale da im budu “ukradene” milijarde USD na dažbinama koje moraju da plaćaju bankama za svaku kupovinu koja se obavi plastičnim karticama.

Prema podacima Nacionalne federacije trgovaca na malo, najveće američke maloprodajne grupacije, te provizije koštaju trgovine oko 30 milijardi USD godišnje.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *