“Adidas” u Kambodži eksploatiše radnike

Dodajte komentar

Organizatori Ljetnjih olimpijskih igara u Londonu saopštili su da će istražiti navode da radnici u jednoj fabrici „Adidasa” u Kambodži primaju svega 61 dolar mjesečno za proizvodnju zvanične opreme za predstojeće Igre u glavnom gradu Velike Britanije.

Povod za istragu je pisanje britanskog konzervativnog desničarskog lista da radnici u fabrici tog proizvođača sportske odjeće u blizini kambodžanskog glavnog grada Pnom Pena rade šest dana sedmično za platu od 61 dolara (50 evra) mjesečno, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Jedan radnik u toj fabrici je rekao da može da poveća zaradu na 120 dolara mjesečno ukoliko produži radno vrijeme sa osam, na 10 sati dnevno.

Organizatori Olimpijskih igara ističu da je takva plata daleko ispod životnih potreba jednog kambodžanskog radnika s porodicom i da „Adidas”, ukoliko se te tvrdnje pokažu tačnim, krši sporazum s organizatorima Olimpijkih igara u Londonu da će radnicima isplaćivati platu koja je u skladu sa životnim potrebama.

Portparol organizatora Igara je rekao kako se smatra da je ta fabrika obuhvaćena programom Međunarodne organizacije rada za prava radnika, što znači da je posjećuju inspekcije iz te organizacije ili Svjetske banke.

Proizvode iz te fabrike, uključujući majice i torbe, kupovaće hiljade posjetilaca prodavnica širom Britanije tokom OI koje se održavaju od 27. jula do 12. avgusta.

– „Adidas“ je uvjeren da se pridržava svih standarda organizatora Olimpijskih igara. Radnici u toj fabrici zarađuju prosječno 130 dolara mjesečno, što je znatno iznad minimalne plate – rekao je portparol njemačke kompanije, dodavši da će radnici dobiti povišicu kasnije ove godine.

Grupacija za sprečavanje eksploatacije radnika LBL je ukazala da bi plata dovoljna za život jednog kambodžanskog radnika sa dvoje djece trebalo da iznosi 260 dolara mjesečno.

„Adidas” je zvanični isporučilac sportske odjeće za Olimpijske igre u Londonu.

Ta kompanija je, navodno, investirala oko 100 miliona funti (156 miliona dolara, 127 miliona evra) u najveći ovogodišnji sportski događaj.

Autor/Izvor: bankar.me/zurnal.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *