Šta morate znati prije nego što postanete žirant

Dodajte komentar

Biti žirant u današnje vrijeme veliki je rizik. U vremenima kada se preko noći gube radna mjesta, ostaje bez prihoda koji osiguravaju osnovnu egzistenciju i pored najbolje volje i savjesti korisnika kredita da izmiri svoje obaveze prema banci, nerijetko ova obaveza padne na teret žiranta.

Na tržištu novca, gdje su usluge koje koristimo poprilično skupe za naše novčanike, banke i finansijske institucije maksimalno obezbjeđuju svoj kapital od eventualnih poteškoća u naplati. Jedan od načina obezbjeđivanja plasiranog novca je i žirant (jemac).

Ko je jemac?

Žirant je osoba koja garantuje svojim prihodima za klijenta i obavezuje se da će, ukoliko on iz bilo kog razloga ne bude izmirivao svoje obaveze, nastaviti plaćanje u njegovo ime.

U većini slučajeva žiranti su fizička lica, sa stalnim zaposlenjem i redovnim mjesečnim prilivima. Za žirante važe ista pravila kao i za korisnike kredita – žirant mora imati urednu kreditnu istoriju i stalne prihode koji su dovoljno veliki da bi pokrili iznos vaše rate.

Prilikom podnošenja zahtjeva za kredit za koji je potreban žirant kao obezbjeđenje, pored dokumentacije za klijenta, banci se mora dostaviti i odgovarajuća dokumentacija za žiranta. Ovu dokumentaciju propisuje banka i to su bančini obrasci u vidu Potvrde o zaposlenju i visini primanja za žiranta, administrativne zabrane. Na osnovu ovjerenih podataka poslodavca žiranta o stalnom zaposlenju, visini primanja i administrativnim zabranama, kao i osnovnog izveštaja iz Kreditnog registra, banka će procijeniti kreditnu sposobnost žiranta i donijeti odluku da li žirant ispunjava uslove za jemstvo koje daje po kreditu.

Uslovi koje je potrebno ispuniti

Žirant može biti punoljetna osoba, sa stalnim zaposlenjem od najmanje šest mjeseci kod trenutnog poslodavca i ukupnim radnim stažom u trajanju od najmanje godinu dana. Za žiranta kod većine banaka važi ista starosna granica kao i za korisnika kredita, odnosno da ne smije biti stariji od 65 godina u momentu otplate vaše posljednje rate kredita.

U slučaju da je žirant zaposlen u privatnoj firmi, većina banaka dodatno postavlja uslov da firma mora da posluje najmanje godinu dana i da ne smije imati blokade računa duže od 15 dana u posljednjih šest mjeseci ili godinu dana. Ovi podaci o poslodavcu žiranta su za banke veoma značajne pa ih banke provjeravaju. Žirant po pravilu, ne smije biti zaposlen kod poslodavca koji je u stečaju, likvidaciji ili restruktuiranju.

Visina stalnih prihoda žiranta kod većine banaka mora biti najmanje 80 odsto od vrijednosti vaših stalnih prihoda ili veća – žirant svojom kreditnom sposobnošću mora pokriti sve svoje kreditne obaveze i vašu ratu kredita.

Iako kod većine banaka važi pravilo da korisniku kredita koji je penzioner, žirant ne može biti lice koje je takođe penzioner, ukoliko ste zaposleno lice, penzioner će u okviru dozvoljene bančine starosne granice moći da vam bude žirant.

Obaveze koje se preuzimaju

Potpisivanjem obrazaca banke o zaposlenju i visini primanja žirant istovremeno potpisuje i izjavu kojom garantuje da će, u slučaju da korisnik kredita prestane da plaća svoje obaveze prema banci, on nastaviti da plaća te iste obaveze. Ova izjava uz potpisivanje mjenice prilikom realizacije kredita je neopoziva.

Dakle, u slučaju da dođe do problema u otplati kredita, banka na osnovu potpisane izjave, overenih obrazaca Administrativne zabrane i eventualno trajnog naloga (ukoliko i korisnik kredita i žirant primaju platu ili penziju preko iste banke), može aktivirati jemstvo, što žiranta automatski stavlja u položaj dužnika.

politika.rs / bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *