Hrvatska kreće u privatizaciju Croatia osiguranja

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske je na današnjoj sjednici pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući.

Država u Croatia osiguranju ima preko 82 posto osnovnog kapitala, a Vlada namjerava prodati negdje do 50 posto vlasničkog udjela, rekao je ministar finansija Slavko Linić.

U prodaju dionica krećemo radi jačanja Croatia osiguranja koje s dokapitalizacijom može ojačati svoj položaj u dijelu životnog osiguranja, a za Vladu su to takođe važni prihodi za finansiranje deficita, ističe Linić.

Vlada ipak želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla učestvovati u donošenju strateških odluka za funkcionisanje Croatia osiguranja.

Savjetnik bi trebao istražiti tržište, donijeti prijedlog oko zainteresovanih kupaca i ocijeniti modele privatizacije koje će Ministarstvo finansija predložiti Vladi.

Prije nekoliko sedmica donesena je slična odluka u vezi privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB), a dosad je izrađen cjelokupni e-konkurs, usklađeno je sve sa zakonom te je ove nedjelje objavljen konkurs za izbor konsultanta oko HPB-a, dodao je Linić.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *