Skoro 20 miiliona eura otišlo iz zemlje

Dodajte komentar

Od oko 70 miliona eura premija u Crnoj Gori koliko ostvare osiguravajuća društva na nivou godine, skoro trećina tog novca ode nepovratno iz Crne Gore, pišu Dnevne novine.

Za sada ne postoji mehanizam kojim bi se ta pojava spriječila, jer Crna Gora nema državnu reosiguravajuću kuću. Suma od oko 20 miliona eura za države iz kojih su vlasnici osiguravajućih kuća ne čini ništa posebno, dok za Crnu Goru taj iznos je prilično važan, posebno sada kada postoji kriza novca. 

Osiguravajuće kuće su taj novac uložili kupujući obveznice države na stranom tržištu. Od tih transakcija Crna Gora i njena kasa nema ništa.

U Agenciji za nadzor osiguranja smatraju da se po pitanju kvaliteta u upravljanju osiguravajućom kompanijom i rizicima, adekvatnom politikom reosiguranja obezbjeđuje dugoročna stabilnost u poslovanju, solventnost i sigurnost zaštite interesa osiguranika uz blagovremeno ostvarivanje njegovih prava, u punom kapacitetu.

“U tom kontekstu, pitanje kvaliteta reosiguravača je od izuzetnog značaja pa bi donošenje odluke o potencijalnom formiranju državnog reosiguravajućeg društva u Crnoj Gori zatijevalo izradu detaljne studije opravdanosti i ekonomske održivosti koja bi obuhvatila sve relevantne aspekte poslovanja takvog društva”, kazali su iz Agencije za Dnevne novine.

Kako smatraju u Agenciji, tržišna pozicija potencijalno osnovanog društva bi, između ostalog, bila determinisana njegovom konkurentnošću u odnosu na međunarodne reosiguravajuće kompanije, koje zahvaljujući učešćima na međunarodnim tržištima, svojoj finansijskoj snazi, tradiciji i kredibilitetu mogu izvršiti relativno veću diverzifikaciju preuzetih rizika.

Prema podacima koje su Dnevne novine dobile od Agencije, analiza strukture ukupne aktive u sektoru osiguranja ukazuje da društva za osiguranje dominantno ulažu sredstva na teritoriji Crne Gore. Između ostalog, najznačajnija ulaganja su ostvarena u depozite kod banaka sa sjedištem u Crnoj Gori od 48.341 miliona eura, u državne obveznice 18.847 miliona eura, akcije 4,5 miliona eura.

Posmatrano na nivou sredstava tehničkih rezervi koja se formiraju za potrebe pokrića obaveza prema osiguranicima, ulaganja su strukturirana na sljedeći način: depoziti u iznosu od 37.151 miliona eura, državne obveznice 15.490 miliona eura, investicione nekretnine 11.050 miliona eura, akcije 4.455 miliona eura, obveznice 2.350 miliona eura gotovina 1.140 miliona eura.

Izvor: cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *