HSBC se sprema za kaznu u SAD-u

Dodajte komentar

Britanska banka HSBC će se izviniti američkim zakonodavcima zato što nije uspostavila odgovarajući sistem kontrole kojim bi spriječila finansiranje terorizma i drugih kriminalnih djelatnosti, propust koji bi prema procjenama analitičara tu banku mogao stajati do 1 milijarde dolara, piše The Financial Times.

U internoj poruci zaposlenima koju je izvršni direktor, Stuart Gulliver poslao uoči pojavljivanja pred istražnim sudom američkog Senata 17. jula, piše: “Između 2004. i 2010. su naše mjere za kontrolisanje pranja novca trebale biti strože i efikasnije, jer nismo uspjeli uočiti i nositi se s neprihvatljivim ponašanjem.”

Napisao je i da je “ispravno da snosimo posljedice i preuzmemo odgovornost za sređivanje onoga što ne valja”.

Prije nedjelju dana je izvršni direktor Barclaysa Bob Diamond morao odstupiti s mjesta izvršnog direktora, jer je ta banka kažnjena zbog namještanja kamatnih stopa. Diamond i predsjednik Uprave na odlasku Marcus Agius su se izvinili zbog ponašanja osoba upetljanih u tu aferu.

Gulliver je upozorio da bi HSBC u nadolazećim mjesecima mogla biti kažnjena i od drugih američkih službi.

U godišnjem izvještaju HSBC-a za 2011. piše da bi kazne povezane s pranjem novca mogle biti “značajne”. Među analitičarima se nagađa da bi banka mogla biti kažnjena većim iznosom od 619 miliona dolara koje je holandska banka ING platila u sklopu nagodbe nakon optužbi da je prekršila američke sankcije i pomogla iranskim i kubanskim kompanijama da prebace milijarde dolara kroz američki finansijski sustav. Neki smatraju da bi kazna za HSBC mogla iznositi oko 1 milijardu dolara.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *