Potrošnja struje veća nego u junu prošle godine za 36,2 odsto

Dodajte komentar

Prosječna potrošnja električne energije za prvih deset dana jula veća je u odnosu na isti period juna oko dva miliona kilovat sati (KWh), odnosno 36,2 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Predstavnici EPCG su kazali da je maksimalna potrošnja distibutivnih potrošača zabilježena u utorak i da je iznosila skoro osam miliona KWh. 

“Potrošnja električne energije u primorskim opštinama je tokom prvih deset dana jula, u odnosu na isti period juna, porasla 63,5 odsto. Za isti uporedni period u Podgorici je potrošnja porasla 42,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Veću potrošnju električne energije su, kako tvrde u EPCG, uslovile tropske temperature, koje su od druge polovine juna zahvatile Crnu Goru i region.

“Dnevni skokovi potrošnje kod distributivnih potrošača se evidentiraju u podne i večernjim satima”, dodali su iz EPCG.

Prosječan junski račun domaćinstava za utrošenu električnu energiju, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,81 EUR, što je 3,5 odsto više u odnosu na prosječnu majsku fakturu.

“Domaćinstva na Žabljaku i dalje bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 20 EUR, dok je najveća u junu očitana u Ulcinju, 39,3 eura”, precizirali su iz EPCG.

Domaćinstva su, kako se dodaje, tokom juna potrošila ukupno 87,9 miliona KWh električne energije, što je 6,8 odsto više nego u maju, odnosno 3,4 odsto više u odnosu na jun prošle godine.

“Zbog turističke sezone broj aktivnih potrošača u kategoriji domaćinstava je porastao oko šest hiljada ili 2,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Račun preko 150 eura dobiće 0,73 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 1,3 odsto.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *