Ko su razarači svjetske privrede?

Dodajte komentar

Američki predsjednik Barak Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i ministarka finansija Austrije Marija Fekter okarakterisani su kao razarači svjetske privrede.

“Titulu” dodijelio im je američki ekonomski portal Biznis insajder, koji je objavio listu 13 vodećih ličnosti iz svijeta koje su, kako se navodi, pokušale slučajno ili namjerno da “unište svijet”.
Portal ističe da se teške odluke za ozdravljenje svjetske privrede sprečavaju brojnim neslaganjima bilo to u američkom kongresu, u velikim bankama ili na samitima EU.

Neka neslaganja su ideološka, poneka nacionalna, dodaje sajt u svojoj kritici.

“Ne želimo nikog da optužujemo da djeluje loše, ali je neto-efekat svijet u kojem se ne pronalazi pravi put”, zaključuje portal.

Austrijska ministarka se našla na ovoj listi zbog svojih nedavnih izjava u vezi Italije.

Njen komentar da je Italiji potrebna pomoć nije samo naišla na kritiku italijanskog premijera Marija Montija, već je zapažena negativno i od strane američkog portala.
“Nezavisno od potencijala vjerodostojnosti njene izjave mnogi misle da takve stvari treba da kažu drugi”, objašnjava portal kritikujući Fekterovu i zbog izjava koje su skoncentrisane samo na Austriju, po cijenu miniranja evropske stabilnosti.

Američkom predsjedniku portal prebacuje da je usvojio jako mali paket mjera pomoći, i da je insistirao na mjerama štednje čak i kada je bilo jasno da ta politika nije korisna.

Guverneru nacionalne banke SAD Ben Bernankeu se prebacuje da previše oklijeva u stavljanju na raspolaganje novca.

Njemačkoj kancelarki portal prebacuje da je njena evropska politika prije svega usmjerena na prikupljanju birača na nacionalnom nivou.

Na meti kritike američkog portala, kako prenosi austrijska štampa, našli su se predsjednik Francuske Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron, njemački ekonomista Hans Verner Sin, predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, zamjenik glavnog i odgovornog urednika njemačkog dnevnika “Bild” Nikolaus Blome, američki poreski lobista Grover Norkvist, republikanski vođa Erik Kantor, republikanski poslanik Ron Pol, kao i lider finske opozicije Timo Soini.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *